Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Xρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά της Tιμής ρεύματος στα 107,25 ευρώ/MWh

 Μείωση της χονδρεμπορικής κατά 59% σε επτά ημέρες. Κυριαρχία ΑΠΕ από 51% έως 62% στο ενεργειακό μείγμα το τριήμερο

Χρήστος Κολώνας

Μεγάλη μείωση σημείωσαν οι τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες έξι μέρες.

Η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh. Σήμερα είναι στα 107,25 ευρώ/MWh και χθες ήταν 109,5 ευρώ/MW, ενώ οι εντολές που δίνονται για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς υποχώρησαν ακόμη και στα 30 ευρώ/MWh.

Σε σχέση με τις 23 Οκτωβρίου οπότε και η μέση χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 263,72 ευρώ/MWh έχει καταγραφεί πτώση άνω του 59%. Από τις 23 του μηνός έως και σήμερα σημειώνεται ένα σερί μείωσης των τιμών με εξαίρεση μίας συνεδρίασης.

Από τις 29 Αυγούστου, οπότε και η μέση χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είχε καταρρίψει κάθε ρεκόρ έχοντας εκτοξευτεί στα 697,25 ευρώ/MWh η πτώση μέχρι σήμερα είναι κοντά στο 85%.

Οι μειώσεις των τιμών ηλεκτρισμού είναι ως αποτέλεσμα της μεγάλης υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου TTF. Στις 28 Οκτωβρίου υποχώρησε στα 112,24 ευρώ/MWh από τα 349,90 ευρώ/MWh που ήταν το υψηλότερο στις 22 Αυγούστου. Η μείωση αγγίζει το 68%.

Οι ΑΠΕ
Η αποκλιμάκωση των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αποδίδεται και στις κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Με σύμμαχο και τις καιρικές συνθήκες η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό τους, το μερίδιο τους, αυτό το τριήμερο ήταν ανάμεσα στο 51% με 62%. Το φυσικό αέριο σήμερα είχε συμμετοχή μόλις 18%. Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας με αποτέλεσμα να συνδράμουν καθοριστικά στο ξεφούσκωμα… του ενεργειακού κόστους.

Για να έχουμε μία πιο συνολική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο η παραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου έπεσε πάνω από 37% σε σχέση με τον περσινό μήνα. Για το ίδιο διάστημα οι ΑΠΕ ανέβηκαν κατά 25,6% αλλά και οι λιγνιτικές μονάδες αύξησαν πάνω από 10% την παραγωγή τους.

Οι λογαριασμοί ρεύματος
Η συνεχόμενη αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών ενέργειας οδηγεί και σε υποχώρηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων των προμηθευτών ρεύματος.

Ήδη οι τιμές για τον Νοέμβριο που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν μειωμένες 39%, ενώ οι τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές μαζί με τις επιδοτήσεις ήταν χαμηλότερες έως 19% σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.

Η τάση μείωσης, εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί και για τον Δεκέμβριο. Ήδη η μέση χονδρεμπορική τιμή του Οκτωβρίου πέφτει στα επίπεδα των 188 ευρώ/MWh από 416,87 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο (-55%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις