Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Z.Μπολσονάρου: «Nικήσαμε τα ψέματα των δημοσκοπήσεων» – Όλα είναι «ανοιχτά» στον B΄γύρο

Ο δεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε πως νίκησε τα ψέματα των δημοσκοπήσεων αφού αυτές έδειχναν τον αντίπαλό του και πρώην πρόεδρο της χώρας Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, να προηγείται μέχρι και δεκατέσσερις μονάδες.

Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα τον έδειχναν να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές από τον α’ γύρο.

 Διαψεύστηκαν και στις δύο εκτιμήσεις και παρά το γεγονός ότι ο Λούλα κέρδισε τον πρώτο γύρο με ποσοστό 48% έναντι 43% που έλαβε ο Μπολσονάρου, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό για τον δεύτερο γύρο.

Άλλωστε από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν «τόσο έξω» στην πρόβλεψή τους κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα επακολουθήσει. Είναι πολύ πιθανό ο Βραζιλιάνος πρόεδρος να πετύχει ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση ενώ ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου ότι θα είναι νικητής.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Σάββατο, πίστωνε στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.


Πολλοί αναρωτιούνται για τον ρόλο των δημοσκοπήσεων σε κάθε χώρα όταν οι εκτιμήσεις τους διαφέρουν πάρα πολύ από το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Μπολσονάρου όπως είναι γνωστό δεν είναι αρεστός στην αμερικανική εξωτερική πολιτική των δημοκρατικών και η Ούασινγκτον στην παρούσα φάση θα επιθυμούσε νίκη του Λούλα.

Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο επηρεασμού κυρίως των ψηφοφόρων που δεν είναι αποφασισμένοι για το ποιον θέλουν να εκλέξουν και επιχειρούν να τους καταδείξουν ποιος θα είναι ο νικητής ώστε να πάνε να το ψηφίσουν.

Υπάρχει μία κρίσιμη μάζα σε κάθε κοινωνία κάθε χώρας η οποία ψηφίζει με το κριτήριο του μελλοντικού νικητή. Θεωρεί ότι έτσι κατά κάποιο τρόπο κερδίζει κι αυτή μαζί του.

Με άλλα λόγια επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένα «ρεύμα ήττας» για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.

Ωστόσο η πραγματικότητα έδειξε ότι είναι ανθεκτικός.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε περίπου ένα μήνα και μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν, το σίγουρο όμως είναι ότι αυτές οι δημοσκοπήσεις που είχαν αυτές τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων θα πάψουν να υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις