Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Εκτακτη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας - Προβοκάτσια στην Πολωνία «bλέπει» η Ρωσία για το πυραυλικό χτύπημα

 Εκτακτη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα σε πολωνικό έδαφος η Ρωσία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα

ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα».

Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα.


Τι μεταδίδουν τα πολωνικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολωνίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αγρόκτημα στο χωριό Przewodow, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί» δήλωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Λούκας Κούσι, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, το πολωνικό Radio ZET μετέδωσε ότι δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν το Przewodow στην επαρχία Λούμπλι, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Δημοσιογράφος του Ράδιο ΖΕΤ αργότερα ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι αυτό που έπληξε το Przewodow είναι πιθανότατα τα θραύσματα ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

 



Τι λένε οι ΗΠΑ

Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία -χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων. Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες, ωστόσο μίλησε για έκτακτη συνεδρίαση λόγω «κατάστασης κρίσης».

Στάση αναμονής τηρεί, από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές.

«Είναι εις γνώσιν μας οι αναφορές στον Τύπο ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές. Εξετάζουμε το συμβάν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με πηγές του, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές για αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους. Τονίζει, ωστόσο, ότι συνεργάζεται με την Πολωνία για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πρόσφατες αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις