Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Κύρωση για Ρωσία άνευ σημασίας: «Πλαφόν» στην τιμή του πετρελαίου επέβαλαν ΗΠΑ-EE-G7 Ξεπερασμένο μέτρο αφού ήδη το υπερπηδούν όλες οι χώρες του πλανήτη

 


Μία κύρωση άνευ σημασίας με«πλαφόν» στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου επέβαλαν ΗΠΑ-ΕΕ-G7 όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ρωσικό πετρέλαιο, που θα φορτωθεί στα πλοία πριν από την 5η Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον προορισμό του πριν από την 19η Ιανουαρίου, δεν θα υπαχθεί στο ανώτατο όριο τιμής που προγραμματίζουν να επιβάλουν οι δυτικές κυβερνήσεις, για να μπορέσουν να κινηθούν κατάλληλα οι επενδυτές που το έχουν αγοράσει, όσο και οι εφοπλιστές που ασχολούνται με τη μεταφορά του.

Επί του πρακτέου πρόκειται για ένα ξεπερασμένο μετρό καθώς ήδη όλες οι χώρες που προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο έχουν υπερπηδήσει τα εμπόδια τα οποία προσπαθούν να θέσουν οι Αμερικανοί.

Ας δούμε το παράδειγμα της Ινδίας:

Οι Ινδοί αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο, μετά το αναμειγνύουν με άλλα πετρέλαια και εν συνεχεία το με τα πωλούν σε υψηλές τιμές.

Επίσης οι ρώσοι πωλούν το πετρέλαιο τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές στους Ινδούς όπως και στους Κινέζους, των οποίων οικονομίες απαιτούνται τεράστιες ποσότητες.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο επειδή τους προσφέρετε το άριστης ποιότητας ρωσικό πετρέλαιο σε πολύ καλές τιμές το αγοράζουν σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πριν και ικανοποιούν τις ενεργειακές του ανάγκες με άκρως ανταγωνιστικό τρόπο σε μία εποχή που οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη μαστίζονται από την ενεργειακή ακρίβεια και την ενεργειακή ανεπάρκεια.

Τα ακριβή επίπεδα τιμών για τα ανώτατα όρια τους θα επιβληθούν σε φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου, αλλά και πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις για ένας επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών της ομάδας G7 και την Αυστραλία επικεντρώνονται στα κόστη της παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και στο ιστορικό των τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο των Ουραλίων.

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τη διαδικασία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οροφή των τιμών θα αποφασιστεί ευθυγραμμιζόμενη με τον μέσο όρο του ιστορικού των τιμών μεταξύ των 63 και 64 δολαρίων το βαρέλι, με το επίπεδο αυτό των τιμών να διαμορφώνει ένα ανώτερο όριο.


Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών δήλωσε ότι το υπουργείο έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 συζητήσεις με βιομηχανικές οργανώσεις ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο site του στη δημοσιοποίηση διευκρινίσεων σχετικά με το πότε θα επιβάλλεται η ανώτερη οροφή τιμών στα πετρελαϊκά φορτία, επικαιροποιώντας το πεδίο με τις “συχνές ερωτήσεις”.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία των χωρών που επιβάλλει την οροφή στις τιμές -η Αυστραλία, αλλά και οι χώρες της ομάδας G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλίας, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ)- επικεντρώνει τώρα περισσότερο την προσοχή της στην προσπάθεια κατανόησης από τις εταιρίες, αναφορικά με τον τρόπο συμμόρφωσης τους με το όριο τιμών, παρά δίνουν έμφαση στη συμμετοχή περισσότερων χωρών στην εφαρμογή του μέτρου.


Πως θα γίνεται η επιβολή του πλαφόν

Η επιβολή του ανώτερου επιπέδου τιμών θα γίνεται μέσω της μη παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών όπως η ασφάλεια, η χρηματοδότηση, η εμπορική διαμεσολάβηση για τα φορτία, σε φορτία ρωσικού πετρελαίου με τιμή μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις