Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Kαραμανλής – Σαμαράς: Φοβού (;) τους πρώην πρωθυπουργούς


 Γιατί η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται σε δύο προσεχείς δημόσιες εμφανίσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά - Η θέση τους στα ψηφοδέλτια και το μήνυμα για ενότητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επειτα από περίπου έναν μήνα με συνεχή κομματική δραστηριότητα (σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, σύναξη τοπικών οργανώσεων από όλη τη χώρα) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η προσοχή του Μαξίμου και των γαλάζιων – αλλά όχι μόνο – στελεχών στρέφεται στις δημόσιες εμφανίσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αυτή την Κυριακή (20 Νοεμβρίου) και σε δυόμισι εβδομάδες (7 Δεκεμβρίου) αντίστοιχα.

Δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, αφενός η παρουσίαση βιβλίου στη Λάρισα («Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», Μανόλης Κοττάκης, εκδόσεις «Λιβάνη») αφετέρου η έναρξη του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», έρχονται σε μια φάση που η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της θεσμικής πρωτοβουλίας για ΕΥΠ και Predator επιχειρεί συνολικά τη λεγόμενη φυγή προς τα εμπρός, προσπαθώντας να διαλύσει τα σύννεφα ανησυχίας, εσωστρέφειας αλλά και την αβεβαιότητα, που εδώ και εβδομάδες, έχει  απλώσει πάνω από νεοδημοκρατικά γραφεία η υπόθεση των υποκλοπών. Ο Καραμανλής είναι βέβαιο ότι θα δώσει το παρών στη Λάρισα χωρίς να αποκλείεται δημόσια παρέμβασή του (θα είναι η δεύτερη μετά την αυγουστιάτικη ομιλία του στα Ανώγεια), ενώ παρέμβαση ετοιμάζει οπωσδήποτε ο Σαμαράς, ο οποίος έχει επιλέξει προς το παρόν τη σιωπή σε ό,τι αφορά το θέμα ΕΥΠ και Predator, με το όνομά του να εμφανίζεται (λίστα, δημοσιευμένη από την εφημερίδα «Documento») στους φερόμενους στόχους παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό.

Είναι προφανές ότι στην κρίσιμη – προεκλογική έστω και ανεπίσημα – συγκυρία, οι επιτελείς στη ΝΔ θέλουν προσεγγίσεις και όχι… χάσματα μεταξύ κόμματος και Μαξίμου ούτε φημολογίες ή διφορούμενες ερμηνείες για τις εσωκομματικές σχέσεις. Ενδεικτικό δείχνει ότι είναι σε αυτή την κατεύθυνση το τετ α τετ της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Ντόρας Μπακογιάννη (η οποία έτσι κι αλλιώς έχει κλειστά ραντεβού με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας) στα γραφεία του πρώην πρωθυπουργού στη Παναγή Κυριακού. Επικρατέστερο σενάριο ήταν μέχρι χθες ότι ο Καραμανλής δεν προτίθεται να τοποθετηθεί άμεσα για το θέμα των υποκλοπών, για το οποίο εμμένει στις θέσεις του («όλα πρέπει να βγουν στο φως»), όπως τις είχε διατυπώσει από τα Ανώγεια στο τέλος Αυγούστου. Τότε είχαν προκύψει αναταράξεις, ενοχλήσεις (λόγω φράσεων όπως «ιοβόλες σκιές», «επίκληση του απόρρητου», «κάθαρση του δημόσιου βίου») χωρίς η κυβέρνηση να το παραδέχεται επίσημα. Και τελικά υπήρξαν προσεκτικές διατυπώσεις ισορροπιών τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Παναγή Κυριακού. «Ολοι συμφωνούμε στο τι έπρεπε να γίνει…» έλεγαν τότε και επιμένουν πρόσωπα κοντά στο Μαξίμου.


Αντίστοιχα μένει να φανούν για πρώτη φορά οι διατυπώσεις Σαμαρά για το θέμα. Ο ίδιος τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί κοντά στον Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και στα εγκαίνια τριών σταθμών του μετρό στον Πειραιά, ενώ στις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις του έχει επιλέξει να τοποθετηθεί για τα ελληνοτουρκικά και συνολικά την εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας μεταξύ άλλων τη θέση του για την Τουρκία ότι δεν έχει νόημα «ο διάλογος με πειρατή». Επιπλέον από το καλοκαίρι ο πρώην πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, εστιάζοντας στην ανάγκη η Ελλάδα να πιέσει για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, συνεπώς αναμένεται εάν ο ίδιος επανέλθει στο ζήτημα μετά την απόφαση Μαξίμου για έρευνες στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.


Υποψήφιοι

Προφανώς δεν τίθεται καν ερώτημα για το αν το Μαξίμου θέλει στην πρώτη γραμμή της επικείμενης εκλογικής μάχης όλες τις «τάσεις» της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρωθυπουργών, στο φόντο σεναρίων που κάθε τόσο μιλούν για ειλημμένη απόφαση του Καραμανλή να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή και τα οποία ωστόσο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα μέχρι στιγμής. Υπό την έννοια ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ούτε επικοινωνήσει προς το πρωθυπουργικό περιβάλλον οριστικές κινήσεις απομάκρυνσης από υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη. Για τον Σαμαρά βεβαίως δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο να μην είναι στο ψηφοδέλτιο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μεσσηνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτηρισμός που έδωσε προ ημερών ο Μητσοτάκης στις εκλογές του 2023 τα λέει όλα από μόνος του για όσα προσδοκά το Μαξίμου: «η επόμενη κάλπη θα είναι», όπως είπε στο ξεκίνημα της εβδομάδας από τη γαλάζια έδρα στην Πειραιώς, «από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης». Στο πλαίσιο αυτό και όπως έχουν δημοσιεύσει τα «ΝΕΑ» πιστοποιείται ότι βασικό ζητούμενο στην κρίσιμη συγκυρία είναι να διασφαλιστεί και να εκπέμπεται μέχρι τέλους η μέγιστη κομματική συσπείρωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι βγαίνει εκτός κάδρου η στρατηγική κατεύθυνση του Μητσοτάκη για διεύρυνση της απήχησης της ΝΔ και σε πεδία εκτός γαλάζιων τειχών. Με λίγα λόγια όμως ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία το 2023 περνά και μέσα από το απαιτητικό, διπλό στοίχημα να υπάρχει αρμονία μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης και να απορροφούνται έγκαιρα οι νεοδημοκρατικοί κραδασμοί, που απειλούν με αισθήματα απογοήτευσης ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης.


Ζητείται ενότητα

Στην ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε στοχευμένα εκφράσεις και προσφωνήσεις («μαχητές της ΝΔ», «συναγωνιστές», «εμείς οι Νεοδημοκράτες δεν μασάμε», όπως είπε μεταξύ άλλων) μαρτυρώντας τη διάθεση να μεταφέρει μηνύματα εσωτερικής ενότητας. Φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τον «υπεύθυνο πατριωτισμό» από τη μία και τον «δραστικό εκσυγχρονισμό» από την άλλη, επικαλέστηκε λόγια του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή («θέλουν να πειστεί ο λαός ότι είναι στηρίγματα της Δημοκρατίας αυτοί ακριβώς που την απειλούν») στο σημείο που κλιμάκωνε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον «αριστερό τραμπισμό», σύμφωνα με την αποστροφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις