Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ!! - Αυξάνονται συνεχώς οι πάγοι στην Αρκτική - Ασυνήθιστη KATANOMH θαλάσσιου πάγου σε τμήματα της Ανταρκτικής


 Γράφτηκε από Μαρία Φραγκούλη | Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe, η έκταση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς αν και είμαστε στις αρχές της χειμερινής περιόδου, φτάνοντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 2010. Ταυτόχρονα, παρότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εντούτοις παρατηρείται μία ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου στη Θάλασσα του Amundsen αν και είναι σχεδόν καλοκαίρι.

Για τους επιστήμονες η έκταση των θαλάσσιων πάγων παίζει καθοριστικό ρόλο στη μελέτη του κλίματος, καθώς από το 1979 μέχρι και σήμερα μέσω των δορυφορικών παρατηρήσεων έχει συγκεντρωθεί ένα πολύτιμο υλικό πληροφοριών που δείχνει την έκταση των πάγων ανά δεκαετία, διαπιστώνοντας κατά πόσο επηρεάζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

- Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο θαλάσσιος πάγος

Ο θαλάσσιος πάγος διατηρεί τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα στις πολικές περιοχές διατηρώντας τις δροσερές, ενώ συμβάλλει και στο παγκόσμιο κλίμα. Για παράδειγμα ένας ωκεανός χωρίς πάγους αντανακλά μόλις το 6% της ηλιακής ενέργειας απορροφώντας την υπόλοιπη, ενώ ένας ωκεανός γεμάτος πάγους αντανακλά το 50% έως 70% της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας.

.

Αυξάνονται συνεχώς οι πάγοι στην Αρκτική - Ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου σε τμήματα της Ανταρκτικής

Επομένως, η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας στους πόλους της Γης μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θέρμανση του κλίματος, καθιστώντας τους πόλους ιδιαίτερα ευάλωτους, αφού ένας ωκεανός χωρίς πάγους αντανακλά λιγότερο ηλιακό φως.

Αυξάνονται συνεχώς οι πάγοι στην Αρκτική - Ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου σε τμήματα της Ανταρκτικής

Παρά ταύτα, σε παγκόσμιο επίπεδο ο Νοέμβριος του 2022 ήταν πιο δροσερός από τον Νοέμβριο του 2012, ενώ παρατηρήθηκε ότι σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλότερες από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο, ειδικά στις δυτικές ΗΠΑ, σε μεγάλο μέρος του δυτικού Καναδά, σε τμήματα της Αρκτικής και της Σιβηρίας, όπως και στην Ανταρκτική.

Μάλιστα, η Αυστραλία είχε τον όδγοο χαμηλότερο μέσο όρο ημερήσιων μέγιστων θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο είχε να παρατηρηθεί από το 1910. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο φετινός Νοέμβριος θεωρήθηκε θερμότερος κατά 0,2 βαθμούς κελσίου από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου για την περίοδο 1991-2020, ενώ και για την Ευρώπη θεωρήθηκε ο θερμότερος των τελευταίων ετών ειδικά στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Αυξάνονται συνεχώς οι πάγοι στην Αρκτική - Ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου σε τμήματα της Ανταρκτικής

- Άνοιξη 2022 στην Ανταρκτική

Από την άλλη πλευρά στο Νότιο Ημισφαίριο, η Αυστραλία κατέγραψε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής, ενώ διαπιστώθηκε ότι αρκετές περιοχές του Νοτίου Ημισφαιρίου είχαν αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Χιλή και την Αργεντινή, την Παραγουάη και νότια Βραζιλία, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ανταρκτικής.

Αυξάνονται συνεχώς οι πάγοι στην Αρκτική - Ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου σε τμήματα της Ανταρκτικής

Παρά ταύτα, ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική μειώνεται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες, αφού η έκταση των θαλάσσιων πάγων είναι στα 10,85 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι κατά 1,147 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Αυξάνονται συνεχώς οι πάγοι στην Αρκτική - Ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου σε τμήματα της Ανταρκτικής

Το παράδοξο όμως είναι ότι υπάρχει μία ασυνήθιστη κατανομή θαλάσσιου πάγου στη Θάλασσα του Amundsen που είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής ως συνέπεια ενός επίμονου ισχυρού συστήματος χαμηλών πιέσεων που είναι χαρακτηριστικό του κλίματος στην Ανταρκτική.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 1976-2010, ενώ στην Αρκτική παρατηρείται μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης των πάγων στις αρχές Δεκεμβρίου, πλέον η έκταση αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς φτάνοντας στις μέσες τιμές της δεκαετίας του 2010 και με τον όγκο του πάγου να είναι στα 9 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί μεγάλο μέρος της Γροιλανδίας καθώς και στην βορειοανατολική Αλάσκα, όπου οι θερμοκρασίες είναι από 3 έως 6 βαθμούς κελσίου πάνω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις