Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Γιούνκερ: Η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως υποκατάστημά της

Δριμεία επίθεση εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως «υποκατάστημά» και κριτικάροντας όσους χρησιμοποιούν το....
ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».


Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»ο επικεφαλής του Εurogroup αναρωτιέται «για ποιο λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» .


Μάλιστα, επισημαίνει πως «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;». «Οποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στην σωτηρία του κοινού νομίσματος.


Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικα, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει.


«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκτιμά ότι έχουμε φθάσει σε αποφασιστικό σημείο. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται εν ανάγκη και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», δηλώνει κατηγορηματικά και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.


Ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται ακόμη ανήσυχος για τις αναταραχές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς όπως λέει, «η κρίση χρέους δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα πολύ εύθραυστο οικοδόμημα και εθνικές αντιπαλότητες που θεωρούνται ξεχασμένες έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται αισθητές, ενώ 60 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν απέχουν χιλιόμετρα, αλλά μόλις εκατοστά από την επιφάνεια».


Σε ό,τι αφορά τον πιθανό διάδοχό του στο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τάσσεται υπέρ ενός επικεφαλής «αποκλειστικής απασχόλησης», χωρίς εθνικές αρμοδιότητες. Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές χώρες θα έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι σε θέση να σταματάει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια». Ζητεί μάλιστα ο νέος επικεφαλής να προκύψει από μια «δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης» και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση.
Πηγή: RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις