Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Απλήρωτες οι καθαρίστριες του Κατρούγκαλου

Έχουν να πληρωθούν εδώ και πολλούς μήνες, λόγω νομικών προβλημάτων. Τι απαντά το Υπυοργείο Εργασίας και πως λύθηκε το πρόβλημα, μετά τα ρεπορτάζ.

Απλήρωτες εδώ και οκτώ μήνες παραμένουν οι επτά καθαρίστριες που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας.


Οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες από τον Σεπτέμβριο διότι αποφασίστηκε να προσληφθούν απευθείας από το υπουργείο με σύμβαση έργου, ώστε να μην εξαρτάται η εργασιακή τους σχέση από εταιρείες δανεισμού εργαζομένων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, δεν εγκρίνει τη μισθοδοσία τους καθώς δεν είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι επτά εργαζόμενες στη καθαριότητα του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Εργασίας δουλεύουν χωρίς πληρωμή, καθώς αναμένουν την καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας τους η οποία έχει «κολλήσει» λόγω νομικών προβλημάτων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εργαζόμενες αυτές έχουν λάβει κατ' επανάληψη υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα, με πρόσφατη τροπολογία στον Ν. 4369/2016 διαφάνηκε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, αλλά και πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα αφού αναμένεται γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ακόμα και η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΣΥ - Αυτόνομη Ριζοσπαστική Συνεργασία Υπαλλήλων) σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει ότι «είναι ανεπίτρεπτο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας να υπάρχουν απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι».

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου προσελήφθησαν 145 εποχικές καθαρίστριες οι οποίες αντιμετωπίζουν ακριβώς την ίδια κατάσταση.Υπουργείο Εργασίας: Μόλις σήμερα λύθηκε το πρόβλημα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων που ανέδειξαν το πρόβλημα, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι μόλις σήμερα έλαβε σχετική ενημέρωση απο το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι λύθηκε το πρόβλημα και επομένως σταδιακά θα μπορέσουν να καταβληθούν τα οφειλόμενα στις καθαρίστριες.

Η ενημέρωση του Γιώργου Κατρούγκαλου αναφέρει:

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει ότι το θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με την καθυστέρηση της πληρωμής των απασχολούμενων στην καθαριότητα του Υπουργείου λαμβάνει τέλος, αφού σήμερα κοινοποιήθηκε στην αρμόδια διεύθυνσή του η εγκριτική απόφαση του IV Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα χρηματικά εντάλματα που τους αφορούν. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη είχε η σχετική αίτηση ανάκλησης που υπέβαλε η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου μας, μετά την πρώτη αρνητική απόφαση του κλιμακίου του Ε.Σ.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν επικαλεστήκαμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 4369/2016, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η σύναψη συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα που απασχολούνταν σε εταιρίες, στις οποίες είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε φορείς του δημοσίου. Για τα ανωτέρω, είναι επιτρεπτή η σύναψη ατομικής σύμβασης μίσθωσης έργου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας με την ίδια ως άνω ημερομηνία λήξης, ήτοι μέχρι την 31.12.2016. Η συγκεκριμένη μάλιστα διάταξη ισχύει από τη θέση σε ισχύ του νόμου 4325/2015, δηλαδή έχει αναδρομική ισχύ. Με αυτήν την ρύθμιση, ο νομοθέτης ήθελε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή από τη Διοίκηση της διάταξης του άρθρου 49 του ν. 4325/2015.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εγκριθούν και τα υπόλοιπα χρηματικά εντάλματα που τις αφορούν, δεδομένης της ανωτέρω απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της προαναφερθείσας νομοθετικής διάταξης και έτσι να τους δοθούν αναδρομικά τα ποσά που τους οφείλονται.

Σημειώνεται δε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όχι από το Υπουργείο Εργασίας όπου οι καθαρίστριες μέχρι τον Αύγουστο πληρώνονταν κανονικά, αλλά από τη μη έγκριση χρηματικών ενταλμάτων σε άλλον φορέα, απόφαση η οποία συμπαρέσυρε και τα λοιπά εκκρεμή εντάλματα εργαζόμενων με το ίδιο καθεστώς.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι οι καθαρίστριες αυτές και γενικά οι καθαρίστριες των φορέων του Δημοσίου που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με βάση ρυθμίσεις του Ν. 4325/15 (επί Υπουργείας Γ. Κατρούγκαλου) δεν έχουν καμία σχέση με τις καθαρίστριες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, όπως αυτές του Υπουργείου Οικονομικών, που για τόσα χρόνια είχαν κάνει αγώνα για την επαναπρόσληψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις