Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

“Γυριστή” Τσαβούσογλου για την Συνθήκη της Λωζάννης και τις βλέψεις της Άγκυρας

Καλές χαρακτήρισε τις ελληνιτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Τι λέει για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, o οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ισπανία, σε συνέντευξη τύπου
που έδωσε και αναφερόμενος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι είναι πολύ καλές και ότι η συζήτηση των συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάννης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών γειτονικών χωρών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη συνθήκη της Λωζάνης κι αν ακολουθεί πλέον μία νέο-οθωμανική πολιτική, ανέφερε ότι:

«Η Τουρκία έχει γίνει μία χώρα που τηρεί πάντα το λόγο της και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Φυσικά και κάποιες μπορεί να κρίνονται. 

Και η Ισπανία δεν έχει υπογράψει στο παρελθόν συμφωνίες που τώρα τις κρίνει; Για παράδειγμα πριν από 22 χρόνια υπέγραψε μία συμφωνία με τη Βοσνία. 

Ήταν μία συμφωνία ανάγκης προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά μπορεί τώρα να πει κάποιος ότι ‘ήταν μία σπουδαία συμφωνία’; 

Η Τουρκία σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα και οι απόψεις μας δεν τείνουν στο να αυξάνουν την ένταση, αλλά να τη μειώνουν. 


Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και τα διπλωματικά μας κανάλια ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να κρίνουμε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία έκφρασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη των γειτόνων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις