Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς συμφωνία το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

"Χάνατε το τρένο" της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτη. Ζωτικής σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ, λέει ο Ντάισελμπλουμ. "Πολιτική θέληση" ζητά ο Ντομπρόβσκις.

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα,
ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.  

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε «οξεία κρίση» (acute crisis).

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα, με εστίαση στα σχέδια για να προχωρήσει η β’ αξιολόγηση. Αξιολόγηση γίνεται από το προσωπικό της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ. 

Ντομπρόβσκις: Πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση 

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να δείξουν πολιτική θέληση για να κλείσει η αξιολόγηση και να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που επετεύχθη.

Είναι κρίσιμο όλοι οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν είναι ώρα να υπονομευτεί η προσπάθεια που έγινε, τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις και σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.
Η Ελλάδα είναι σε ένα σταυροδρόμι. Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δημοσιονομική προσπάθεια, υποστήριξε και στάθηκε στη δημιουργία της νέας ανεξάρτητης αρχής για τα έσοδα αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. 
Eurogroup - Euroworking group - Τσακαλώτος
Την ίδια ώρα, οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε η παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μέσω του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ότι η φράση του Αλέξη Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ μέτρα» ειπώθηκε για διαπραγματευτικούς λόγους. Η αποκάλυψη αυτή του υπουργού Οικονομικών, έκανε την αντιπολίτευση να εξαπολύσει πυρά κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. 
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα κάνοντας μία φραστική «εισπήδηση» τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. 

Σε ρόλο… «γεφυροποιού» ο Μοσκοβισί 

Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει και γράφουν τα σκληρά μέτρα των 3,6 δις ευρώ δανειστές και Κυβέρνηση, προκειμένου ο Επίτροπος Μοσκοβισί που φθάνει αύριο στην Αθήνα να φέρει ένα βήμα πιο κοντά τις δύο πλευρές. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι πολλοί παίκτες θέλουν συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο συνολική λύση, δηλαδή σε όλα. 
Πάντως, στόχος του Πιέρ Μοσκοβισί είναι να μην παρέλθει άκαρπο το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας αλλά να υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία πάνω στα μείζονα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης. 
Τσακαλώτος - Μοσκοβισί - νέα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θέλει να αποφύγει ένα νέο 2015, που τότε η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, θέα που επαναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. 
«Επαπειλείται και μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης. Τυχόν Grexit όμως θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στην Ευρωζώνη», γράφει η Die Welt, ενώ οι Financial Times αναφέρουν ότι «ο “ασθενής” Ελλάδα θα πάρει το φάρμακο που θα προκύψει από τον συμβιβασμό αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο συνδυασμός των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των υποχρεώσεων της Ελλάδας θα βάλουν τη χώρα στην τεχνητή υποστήριξη μέχρι τον Ιούλιο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις