Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Υπερψηφίστηκε με 153 "ναι" το πολυνομοσχέδιο - ΤΩΡΑ

Δεκτός κατά πλειοψηφία έγινε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας στο
πλαίσιο της β' αξιολόγησης και έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας έχοντας στις «αποσκευές» του ψηφισμένα τα μέτρα και τα αντίμετρα…
Έκπληξη αποτέλεσε η διαφοροποίηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε παρούσα για το άρθρο 56, που αφορά τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει τη κυβέρνηση.
Σε γραπτή δήλωση της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει: «Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα. Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος μαζί με τους 16 βουλευτές του κόμματος του, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωσαν: «δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό τους από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι έχει αναλάβει το ρόλο του «ψευδοπροφήτη» που διαρκώς προβλέπει καταστροφές αλλά διαρκώς διαψεύδεται από τις εξελίξεις.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΒΟΥΛΗ
Υποστήριξε πως η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο καθότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χάσει τον «μοναδικό σύμμαχό της, τον φόβο και την καταστροφολογία». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».
Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως  ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν «και με τα δυο χέρια» το νέο μνημόνιο και «έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που έζησε η χώρα». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρας και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν». Αντί για αυτό «κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια. Σας καλώ να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Να παραιτηθείτε. 
Η κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη συνεχίστηκε και στη δευτερολογία τους... Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, μεταξύ άλλων, πως «Ο λαϊκισμός της μεταπολίτευσης είχε δικές σας πινελιές… Με είχατε χαρακτηρίσει τζάμπα μάγκα. Τζάμπα μάγκας κ. Τσίπρα είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να πει πως είχε αυταπάτες. Είναι αυτός που αβάνταρε τα κινήματα δεν πληρώνω και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στις κατασχέσεις. Είναι αυτός που εκλέγεται και ξαναεκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει πως χάνει τις εκλογές ψηφίζει την απλή».
Μητσοτάκης - Βουλή
«Το “τζάμπα μάγκας” ακούστηκε από την παράταξή σας πρώτα, όχι από εμάς», απάντησε ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Με κατηγορείτε διαρκώς και εσκεμμένα συγκρίνοντας δηλώσεις μου. Όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα -καθώς οδηγηθήκαμε σε εκβιασμό και δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη- πήραμε μια απόφαση που είχε ένα ηθικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Πήγαμε στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό κι αυτός επέλεξε εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Επεσήμανε εξάλλου ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή με τον κ. Μητσοτάκη. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω Πρωθυπουργός. Δεν γεννήθηκα σε καρέκλες».
Η Φώφη Γεννηματά,  η οποία διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων, έκανε λόγο για κακοπαιγμένη παράσταση και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια». «Σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Σφοδρή ήταν η επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από τον ΓΓ της ΚΕ  του  ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες.
Από πλευράς του ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του παρελθόντος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΝΔ προωθεί τον κ. Βενιζέλο μέσω των κοινωνικών δικτύων και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το 2014 "φίλησε την ποδιά του Βενιζέλου και αντί να βάλει την ούρα κάτω από τα σκέλια μιλάει". Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για αυτά που πέτυχε για τους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας.
Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια γιατί πήγαν πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα τόνισε  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε πάλι ό,τι να' ναι και τόνισε ότι αυτό «δεν είναι απειρία. Είναι μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Ιδεοληψίες και η σκέψη στους πελάτες αντί στους πολίτες». 
Όταν ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, σημαίνει ότι η χώρα έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία της εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.
Η κυβέρνηση «στηρίζει τα λαϊκά στρώματα σε δυσμενείς συνθήκες» επανέλαβε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι ακόμα και ο ΣΕΒ βλέπει την αλλαγή στην οικονομία. Να δεχτώ ότι είναι το 4ο Μνημόνιο αν η ΝΔ δεχτεί ότι είναι το 14ο Μνημόνιο, είπε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι σε κάθε αναθεώρηση υπογράφεται συμπληρωματικό μνημόνιο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε και μετωπική σύγκρουση νωρίτερα με τον Μάκη Βορίδη για τον χρόνο εφαρμογής των αντίμετρων, με τον Υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι «αυτό θα γίνει αν είμαστε εντός στόχων» και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάζει «χαιρέτα μου τον πλάτανο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις