Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Γαλλικές εκλογές: Η Μέρκελ κερδίζει και στο Παρίσι! Ο Μακρόν εκλέγεται με 60%

Η επιλογή Μακρόν στις γαλλικές εκλογές κατέληξε μονόδρομος με δεδομένο ότι απέναντί του είχε την ακροδεξιά Λεπέν. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να
προκαλεί …πανηγυρισμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -κακά τα ψέμματα- ο Μακρόν δεν έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι σε Μέρκελ-Σόϊμπλε και γερμανικό κατεστημένο.Στο Βερολίνο θα πανηγυρίσουν απόψε όχι μόνο τη νίκη Μέρκελ σε κρατίδιο της Γερμανίας αλλά και για τη νίκη Μακρόν στην Γαλλία. Είναι ο άνθρωπος που θέλανε.
Με τι ποσοστό εκτιμάται ότι θα κερδίσει ο Μακρόν
Μεταξύ 62% και 65% αναμένεται να κινηθεί το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τα exit polls Γαλλικών εταιριών δημοσκοπήσεων. Ως προς την αποχή εκτιμούν οτι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, (μετά την επικράτηση Πομπιντού το 1969), στο ιστορικό της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Με βάση επίσης τα βελγικά ΜΜΕ, περιπου το 10% των Γάλλων αναμενεται οτι θα επιλέξουν να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο. Μεταξύ αυτών ίσως και ο Αλαίν Ντελόν ο οποίος σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, αφού υπενθυμίζει οτι στον πρώτο γύρο ψήφισε Φιγιόν δηλώνει πως πολλοί Γάλλοι είναι «σε κατάσταση πανικού» και οτι το λευκό είναι ίσως μια λύση.
Νίκη Μέρκελ στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είναι ο νικητής των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσίευσαν τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα. Με τη νίκη αυτή η Μέρκελ ενισχύει την θέση της ως το φαβορί για τον θώκο της καγκελαρίας στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έναντι του αντιπάλου της των Σοσιαλδημοκρατών, του Μάρτιν Σουλτς. Το CDU λαμβάνει 33%- 34% των ψήφων, καταγράφοντας άνοδο σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούσαν μέχρι πρότινος το κρατίδιο, 26% – 27% των ψήφων, βάσει των εκτιμήσεων των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF. Συγκεκριμένα βάσει του exit poll του ARD, το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εξασφαλίζει το 33% των ψήφων στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, πιο ενισχυμένο σε σύγκριση με το 30,8% στις εκλογές του 2012. Βάσει της ίδιας έρευνας, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξασφαλίζει 26% και βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται από το 30,4% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Το CDU δεν καταφέρνει ωστόσο να συγκεντρώσει την επαρκή πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει μόνο του το κρατίδιο, ωστόσο και το SPD δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και το Κόμμα του Νότιου Σλέσβιχ (SSW), της δανέζικης μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις