Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τις Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων λόγω αύξησης αυτοκτονιών

ειδική ανταποκρίτρια Sophie Mangal για το Off the Record
Ο σημερινός διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, γνωστή ως SOCOM, ο στρατηγός Raymond A. Thomas, απευθυνόμενος στην Επιτροπή
Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων (SOF) δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν την τρέχουσα ένταση επιχειρήσεων. Δηλώνει ότι οι στρατιώτες είναι ψυχολογικά εξαντλημένοι, γεγονός που αντανακλάται, μεταξύ άλλων, σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών.
Ο στρατηγός τόνισε ότι 8.000 Αμερικανοί μαχητές Ειδικών Δυνάμεωνσυμμετέχουν πλέον σε ειδικές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 55,3% των στρατιωτών είναι στη Μέση Ανατολή, το 17,3% στην Αφρική και το 12,7% στην Ευρώπη ταυτόχρονα. Περίπου 500 κομάντο είναι στη Συρία. Τέτοια ενεργός συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αντοχή του στρες των μονάδων.
Ο στρατηγός R. Thomas εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών μεταξύ των στρατιωτικών. Ταυτόχρονα, δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, αποφασίζοντας να μην εισέλθει στα «τρομερά στατιστικά».
Σε αυτήν την κατάσταση, η προσοχή πέφτει στην πληροφόρηση πολλών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η κορυφή των αυτοκτονιών μεταξύ στρατιωτών ειδικών μονάδων των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε το 2012. Στη συνέχεια, συνάφθηκε μια συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση στην στρατιωτικό σφαίρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν και ξεκίνησε μια ενεργή φάση αντιπαράθεσης στη Συρία. Σύμφωνα με το Reuters, περισσότερες από 350 περιπτώσεις αυτοκτονίας καταχωρήθηκαν επίσημα τότε. Το 2014 – η αρχή της στρατιωτικής παρέμβασης του διεθνούς συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ – 275 στρατιώτες αυτοκτόνησαν. Το 2016 καταγράφηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις.
Επιπλέον, ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πρόσφατα οι Ειδικές Δυνάμεις χρησιμοποιούνταν ολοένα και περισσότερο ως παγκόσμιο μέσο για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων. Πιστεύει ότι η SOF των ΗΠΑ αναγκάζεται επί του παρόντος να επιλύει καθήκοντα που ξεπερνούν τις συνήθεις λειτουργίες τους.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, η SOCOM αντιμετωπίζει δυσκολίες με το προσωπικό, οι οποίες οφείλονται στην ευρεία γεωγραφία της ανάπτυξης των στρατευμάτων, καθώς και στους μακρούς όρους των αποστολών τους. Για παράδειγμα, ο Thomas επεσήμανε την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, η οποία, σύμφωνα με το σχέδιο, έπρεπε να τερματιστεί το 2014.
Ο στρατηγός τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της SOCOM έχει διπλασιάσει και ακόμη τριπλασιάσει τις προσπάθειές της για παροχή ψυχολογικής βοήθειας. Με αυτό το σκοπό, πριν από δύο χρόνια, υπογράφηκε σύμβαση με την Αμερικανική Ένωση για Αυτοκτονίες για την ανάπτυξη ενός προγράμματος για την πρόληψη αυτοκτονιών και τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων πιθανών τραγωδιών.
Αυτές οι τραγωδίες δυστυχώς δεν προκαλούν έκπληξη, μετά από σχεδόν 16 χρόνια αδιάλειπτων πολέμων. Μέχρι το 2015, ο πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, ο στρατηγός Joseph Votel, καθώς και ο William McRaven το 2014, προειδοποίησαν για την υπερβολική πίεση. Τώρα οι στρατιώτες της SOF των ΗΠΑ μιλούν αρνητικά για τους κανόνες της μάχης, τον μικρό αριθμό τους και την υψηλή θνησιμότητα στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι Ειδικές Δυνάμεις περίμεναν με ανυπομονησία την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Τραμπ, μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, και όχι στην ανατροπή των κυβερνήσεων. Φαίνεται ότι αυτά τα σχέδια δεν θα γίνουν πραγματικότητα, καθώς με τέτοιο ρυθμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να απενεργοποιήσουν σύντομα τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις τους.
Διαβάστε για την πραγματική κατάσταση στην Αμερικανική SOCOM και προσπαθήστε να αναλύσετε τη μεγάλη αυταπάτη στο στενογραφικό κείμενο της συνάντησης μεταξύ του στρατηγού Raymond A. Thomas και της Επιτροπής Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι διαθέσιμη εδώ.
H Sophie Mangal είναι ερευνητική δημοσιογράφος και συνεκδότρια στο Inside Syria Media Center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις