Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Το φορολογικό Τραμπ ευνοεί τους πλούσιους!

Tα υψηλότερα εισοδήματα και τους πλούσιους, παρά τη μεσαία τάξη ευνοεί η φορολογική μεταρρύθμιση, που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τράμπ λέγοντας μάλιστα ότι γίνεται η μεγαλύτερη μείωση φόρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπορεί οι οικονομικοί σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου να παρουσίασαν το φορολογικό σχέδιο ως τη μεγαλύτερη περικοπή για την μεσαία τάξη και όχι για τους πλούσιους, αλλά είναι πολύ πιθανό να ισχύει το αντίθετο.
Σε δημοσίευμα του Bloomberg ειδικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα φορολογικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι οι  μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν στις 26 Απριλίου αναμφισβήτητα συνεπάγονται χαμηλότερους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα ενώ ο θετικός αντίκτυπος για τη μεσαία τάξη είναι λιγότερο σαφής.
Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 15% από 35% που είναι σήμερα.
Παράλληλα, διπλασιάζεται το αφορολόγητο για ατομικά εισοδήματα, στις 24.000 δολ. για ένα ζευγάρι, ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα από το 39,6% στο 35%.
Επίσης, καταργούνται ορισμένοι φόροι, όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο εναλλακτικός κατώτατος φόρος, που καταβάλλονται κυρίως από τους πλουσιότερους πολίτες.
Η καθιέρωση φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις 15% από 35% αποτελεί μια ρηξικέλευθη πρόταση, η οποία δεν θα ευνοήσει μόνο τις μικρές επιχειρήσεις.
Από τη διαφορά του 20% που προκύπτει από τη μείωση του φόρου θα ωφεληθούν εξίσου ίσως και περισσότερο οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αυτές που έχει ο αμερικανός πρόεδρος.
«Με βάση το περίγραμμα του σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης μπορούμε διαφαίνονται σημαντικά οφέλη για τα υψηλά εισοδήματα» επισημαίνει στο Bloomberg ο οικονομολόγος Alan Cole και συμπληρώνει: «Για τη μεσαία τάξης; Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε.»
Και μόνο η μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 39,6% στο 35% για τα υψηλά εισοδήματα σημαίνει σημαντική μείωση φόρου για τους πλούσιους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε για την απλοποίηση της φορολογικού συστήματος προτείνεται η μείωση από 7 σε 3 φορολογικές κλίμακες του 10%, 25% και 35%, και ο  διπλασιασμός της τυπικής έκπτωσης φόρου, την παροχή φοροελαφρύνσεων σε οικογένειες με παιδιά και έξοδα περίθαλψης.
Ωστόσο, τα όρια δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει «θολό» τοπίο ως προς τις πραγματικές διαστάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις