Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

DENİZ KURDU 2017: Οι τουρκικοί «λύκοι» βγαίνουν στο Αιγαίο

Η τουρκική άσκηση διεξάγεται υπό τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Veysel Köselenin σε συνεργασία με τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άσκηση έχει ξεκινήσει από τις 13 Μαίου του 2017 μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά,
του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με αντικειμενικό σκοπό την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης σε πολεμική ετοιμότητα και τον έλεγχο όλων των δομών υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον «Θαλασσόλυκο» λαμβάνουν μέρος 14 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 17 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, 6 ναρκοθηρευτικά, 13 πλοία Γενικής Υποστήριξης, 4 περιπολικά, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, 19 ελικόπτερα του Ναυτικού, επτά Ομάδες SATA και δύο ομάδες SAS-SAT. Αξίζει να αναφέρουμε οτι από σήμερα 15 Μαΐου ξεκινά και σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου η τουρκική άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων (NCAGS) DENİZ KURDU-2017.

Συγκεκριμένα, η DENİZ KURDU-2017 (NAVTEX 474/17) προβλέπει την «κατεύθυνση» εμπορικών πλοίων και αλιευτικών που πλέουν στις περιοχές αυτές των διεθνών υδάτων του Κεντρικού Αιγαίου και τα σκάφη καλούνταινα συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από το Κέντρο της Σμύρνης. Σημειωτέον ότι η τουρκική άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων… όλη την θαλάσσια περιοχή βορείως της Αμοργού.
Αξιωματικοί του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εκτιμούν ότι στο πλαίσιο της άσκησης οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν πιθανό «ναυτικό αποκλεισμό» της Ελλάδος στο νοητό τόξο Ρόδο-Κάρπαθο-Κρήτη το οποίο αποτελεί βασικό στρατηγικό σημείο του Αιγαίου ενώ η προσομοίωση της λειτουργίας όπλων και συστημάτων και η αντίδραση των ασκούμενων μονάδων υπό «πολεμικές συνθήκες» αφήνει ελάχιστα στην φαντασία για τα μακρόπνοα σχέδια της Άγκυρας στο Αρχιπέλαγος.
Από ελληνικής πλευράς, τα γυμνάσια των «απέναντι» παρακολουθούνται όπως είναι αναμενόμενο με την δέουσα προσοχή και την παράλληλη λήψη των προβλεπόμενων «μέτρων» -τόσο από την Πολεμική Αεροπορία όσο και το Ναυτικό. Πέραν της επηυξημένης ετοιμότητας μαχητικών της Π.Α και μονάδων του Στόλου, μονάδες του Στρατού στον νησιωτικό χώρο είναι επίσης πανέτοιμες… δια παν ενδεχόμενον.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις