Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Βγήκαν τα πρώτα exit poll: Ο Μακρόν σαρώνει, πάνω από 60%

Τα πρώτα exit poll τοποθετούν τον Εμανουέλ Μακρόν μακράν νικητή στις υπερθαλάσσιες κτήσεις της Γαλλίας και στην Βόρεια Αμερική.

Αλλά και το βελγικό κρατικό δίκτυο δίνει πρώτο τον Μακρόν με ποσοστό μεταξύ 62%-64%  στην γαλλική επικράτεια.
Υπενθυμίζεται ότι το RTBF είχε σπεύσει να δώσει στη δημοσιότητα exit poll αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες και στον πρώτο γύρο, πέφτοντας μέσα στην εκτίμηση.
Νίκη-θρίαμβο του Μακρόν με άνω του 60% προβλέπουν και τέσσερις διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τη Le Soir. Η βελγική εφημερίδα επισημαίνει ότι αναμένεται να είναι σημαντικός ο αριθμός των άκυρων και των λευκών.
Τα exit poll για τα αποτελέσματα εξωτερικού δημοσιεύτηκαν από την Le Soir, γιατί στη Γαλλία απαγορεύεται να δημοσιεύονται.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα για τις υπερπόντιες κτήσεις:
  • Saint-Pierre-et-Miquelon : Μακρόν 63,3%, Λεπέν 36,7%
  • Saint-Barthélemy : Μακρόν 58,4%, Λεπέν 41,6%
  • Saint-Martin : Μακρόν 67,6%, Μακρόν 32,4%
  • Γουαδελούπη : Μακρόν 75,1% , Λεπέν 24,9%
  • Μαρτινίκα : Mακρόν 77,5, Λεπέν 22,5%
  • Γουινέα : Mακρόν 65%, Λεπέν 35%
ΗΠΑ
  • Νέα Υόρκη : Mακρόν 94,7%, Λεπέν 5,3%
  • Σικάγο : Mακρόν 92%, Λεπέν 8%
  • Βοστώνη : Μακρόν 95,7%, Λεπέν 4,3%
Καναδά
  • Οττάβα και Μόντρεαλ : Μακρόν 90%, Λεπέν 10%
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν κεντρώο και την επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που κάποτε εθεωρείτο παρίας στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Live οι εξελίξεις
  • 17:10: Σύμφωνα με το κρατικό βελγικό δίκτυο RTBF ο Μακρόν προηγείται καθαρά με ποσοστό άνω του 60%.
  • Το δίκτυο αναφέρει ότι η εικόνα αυτή προκύπτει από δικές του πηγές αλλά και από άλλες έρευνες.
  • 17:00 Οι εκλογές στη Γαλλία ...ξαναρχίζουν σε ένα μήνα
Η μακρά προεκλογική περίοδος τελειώνει απόψε με την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας. Αλλά ο εκλογικός χρόνος συνεχίζεται, αφού οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε λιγότερο από έναν μήνα.
Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές θα γίνουν, όπως και οι προεδρικές, σε δύο γύρους: στις 11 και στις 18 Ιουνίου. Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει είκοσι ημέρες. Οι βουλευτές εκλέγονται για 5 χρόνια.
557 έδρες θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι.
  • 16:20 Πέθανε ψηφοφόρος σε εκλογικό τμήμα
Σύμφωνα με τη Le Parisien ένας 89χρονος πέθανε μόλις ψήφισε στο Ντραβέιλ, στα νότια προάστια του Παρισιού. Ο άτυχος άνδρας λέγεται ότι παραπονέθηκε για έντονους πόνους στο στήθος και κατέρρευσε γύρω στις 08:00 π.μ. τοπική ώρα.  Το εκλογικό κέντρο αναγκάστηκε να κλείσει για μία ώρα, αναφέρει η εφημερίδα.
  • 16:12 Η πλατεία έξω απ' το Λούβρο ξανάνοιξε μετά το συναγερμό που σήμανε νωρίτερα, αλλά τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια στο Παρίσι κι ολόκληρη τη χώρα.
  • 14:30 Εκκενώθηκε η πλατεία έξω από το Λούβρο 
14:00 Στο Λούβρο θα γιορτάσει απόψε ο Μακρόν, αν κερδίσει
Ο υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός!» καλεί τους οπαδούς του στην χώρο του Λούβρου, στο κέντρο του Παρισιού, για να γιορτάσουν την ενδεχόμενη νίκη του.
Η εκδήλωση θα γίνει ανάμεσα στην γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου και την είσοδο του Κήπου του Κεραμικού. Ο Μακρόν ήθελε να γιορτάσει στα Πεδία του Αρεως ώστε να έχει τον Πύργο του Αϊφελ ως εικόνα πίσω του. Αλλά για λόγους ασφαλείας, ο Δήμος του Παρισιού δεν το επέτρεψε.
  • Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο υποψήφιος του κινήματος En marche! (Εμπρός), ψήφισε σήμερα το πρωί στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ). Ο πρώην υπουργός Οικονομίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007. Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.
Επευφημήθηκε από μερικές δεκάδες υποστηρικτές του μπροστά από την κατοικία του --ορισμένοι φώναζαν "Μακρόν πρόεδρος"-- και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του ενώ έβγαλε επίσης μερικές σέλφι με τους εκλογείς.
\
Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, ψήφισε σήμερα γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα) στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου αντιμετωπίζει τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας.
Η Λεπέν πήρε στα χέρια της τα δύο ψηφοδέλτια που δίνονται στους ψηφοφόρους, εκείνο που φέρει το όνομά της και το άλλο όπου αναγράφεται το όνομα του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν.
Αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης αυτής όπου είχε έρθει πρώτη στον πρώτο γύρο, με 46,5% των ψήφων, προτού αναχωρήσει και πάλι με αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις