Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Το FBI κατασκευάζει υποθέσεις τρομοκρατίας σε μεγάλη κλίμακα

Στο βιβλίο του ”The Terror Factory: Inside the FBI’s Manufactured War on Terrorism” το 2013, ο Trevor Aaronson παρουσίασε το εγχώριο πρόγραμμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας του FBI που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης
Σεπτεμβρίου και συνέχισε στη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Το πρόγραμμα, που απεικονίζεται με έντονο τρόπο από τον Aaronson, καθορίζεται από μια φαύλη χρήση πληροφοριοδοτών και επιχειρήσεων με σκοπό την παραγωγή υψηλού ποσοστού καταδίκων – εξασφαλίζοντας έτσι ότι το Κογκρέσο συνεχίζει να γράφει επιταγές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στο πρόγραμμα αντιτρομοκρατικής δράσης του FBI.
Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το FBI απασχολούσε περισσότερους από 15.000 εμπιστευτικούς πληροφοριοδότες σε εθνικό επίπεδο. Και σύμφωνα με τον Aaronson, για κάθε επίσημο πληροφοριοδότη υπάρχουν τρείς ανεπίσημοι πληροφοριοδότες – γνωστοί στο FBI ως “hip pockets”. Μέχρι το 2011, το υπουργείο Δικαιοσύνης δίωξε περισσότερα από 500 άτομα με τρομοκρατικές κατηγορίες, μια χούφτα των οποίων ο Aaronson κατηγοριοποιεί ως “πραγματικούς τρομοκράτες”. Τα υπόλοιπα εκκολάπτονταν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του FBI, των πληροφοριοδοτών και προβοκατόρων.
Αυτό που ανακάλυψε ο Aaronson ήταν ότι, αντί για την αποτροπή της τρομοκρατίας, το FBI χρησιμοποιεί τα χρήματά του για να «παράγει» τρομοκράτες από περιθωριοποιημένους, απελπισμένους, διανοητικά άρρωστους ή ανώριμους άνδρες (πολλοί από τους καταδικασθέντες είναι περίπου 20 ετών). Σύμφωνα με τα λόγια του Aaronson, «Το FBI ήταν αποτελεσματικό στη δημιουργία του ίδιου του εχθρού που κυνηγάει».
Ο Aaronson αποκαλύπτει μια σφοδρή πρακτική κατά την οποία το FBI προσλαμβάνει συχνά εγκληματίες για να διεισδύουν σε μουσουλμανικές κοινότητες για να μετατρέπουν αδύναμους δυσαρεστημένους σε “τρομοκράτες”. Σύμφωνα με τον Aaronson, αυτοί οι αποκαλούμενοι τρομοκράτες δεν θα είχαν τίποτα άλλο παρά μόνο την ικανότητα να φλυαρούν σε μια αίθουσα αν δεν ήταν τα αδρανή όπλα και τα μετρητά που οι πληροφοριοδότες θα έβαζαν κυριολεκτικά στα χέρια τους, δημιουργώντας έτσι “μπαμπούλες από γελωτοποιούς”.
Πέρσι, οι New York Times αποκάλυψαν ότι το FBI έχει επιταχύνει τη χρήση επιχειρήσεων σε περιπτώσεις τρομοκρατίας, αποστέλλοντας μυστικούς πράκτορες να προσποιούνται τους τζιχαντιστές και να παγιδεύουν Αμερικανούς που είναι ύποπτοι ότι υποστηρίζουν το ISIS.
Περίπου το 67% των διώξεων που αφορούν υπόπτους υποστηρικτές του ISIS περιλαμβάνουν στοιχεία από μυστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους New York Times.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι πράκτορες θα αναζητήσουν ανθρώπους που κατά κάποιο τρόπο έχουν επιδείξει ριζοσπαστικές απόψεις και, στη συνέχεια, θα τους προκαλέσουν να σχεδιάσουν μια πράξη τρομοκρατίας – συχνά παρέχοντας όπλα και χρήματα. Πριν όμως οι ύποπτοι εκτελέσουν τα σχέδιά τους, συλλαμβάνονται.
Οι επικριτές λένε ότι οι τακτικές του FBI χρησιμεύουν για να παγιδεύσουν μόνο τα άτομα που ποτέ δεν θα είχαν διαπράξει βία χωρίς την υποκίνηση της κυβέρνησης.
“Κατασκευάζουν περιπτώσεις τρομοκρατικών ενεργειών”, δήλωσε στους The Times ο Michael German, πρώην μυστικός πράκτορας του FBI που ερευνά σήμερα το νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Κέντρο Brennan για τη Δικαιοσύνη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. “Αυτοί οι άνθρωποι είναι πέντε βήματα μακριά από το να είναι ένας κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.”
Ο Stephen Downs, δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του Project Salam, που παρέχει νομική υποστήριξη στους μουσουλμάνους, δήλωσε στο Business Insider ότι «η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια τεχνική εμπλοκλής στόχων σε συνομιλίες κάπως προκλητικής φύσης και στη συνέχεια προσπαθεί να ψαρέψει πράγματα που λέει ο στόχος, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει παράνομη δραστηριότητα – και στη συνέχεια προσπαθεί να τους ωθήσει να επιδιώξουν αυτές τις συγκεκριμένες δραστηριότητες».
Ο Downs είπε επίσης ότι το FBI συχνά απευθύνεται σε ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους, όπως σε άτομα με νοητική στέρηση.
“Πολύ συχνά, αυτοί [το FBI] στοχεύουν σε ανθρώπους που είναι πραγματικά ψυχωσικοί, που λαμβάνουν φάρμακα”, είπε.
Τον Μάρτιο του 2015, το Intercept έκανε το προφίλ του 25χρονου Sami Osmakac, ο οποίος ήταν «αδέκαρος και πάλευε με ψυχικές ασθένειες» όταν έγινε ο στόχος μιας επιχείρησης του FBI.

Ένα στιγμιότυπο από το βίντεο του Sami Osmakac, που καταγράφηκε στις 7 Ιανουαρίου 2012, λίγο πριν τη σύλληψή του σε επιχείρηση του FBI.
“Το FBI παρείχε όλα τα όπλα που βλέπουμε στο βίντεο του Osmakac”, ανέφερε το The Intercept. “Το γραφείο έδωσε επίσης στον Osmakac τη βόμβα αυτοκινήτου που φέρεται να σχεδίαζε να ανατινάξει, και μάλιστα χρήματα για ένα ταξί ώστε να μπορέσει να φτάσει εκεί όπου το FBI τον χρειαζόταν να πάει”.

Ο Emanuel Lutchman.
Στο Ρότσεστερ στην Αγγλία ένας πληρωμένος πληροφοριοδότης έγινε μυστικός και οδήγησε έναν άνθρωπο ύποπτο για ισλαμικό εξτρεμισμό, τον Emanuel Lutchman, σε ένα κατάστημα Walmart τον Δεκέμβριο του 2016 για να αγοράσει ένα μαχαίρι, μάσκες σκι, φερμουάρ και άλλες προμήθειες για μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Επειδή ο κ. Lutchman, ένας διανοητικά άρρωστος άνδρας, δεν είχε χρήματα, ο πληροφοριοδότης κάλυψε το κόστος των 40 δολαρίων.
“Πιστεύω πέρα από κάθε σκιά αμφιβολίας ότι δεν θα υπήρχε κανένα έγκλημα εδώ, εκτός από την κυβέρνηση που το ενθάρρυνε, την σχεδίασε και την έφερε στο φως”, δήλωσε η δικαστής Colleen McMahon του αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου στο Μανχάταν το 2011.
Αναφερόταν στην περίπτωση του «Newburgh Four» – μια επιχείρηση ενός έτους που ξεκίνησε με έναν πληροφοριοδότη που εισχώρησε σε ένα τζαμί του Newburgh της Νέας Υόρκης και τελείωσε με τη σύλληψη τεσσάρων ανδρών που προσπάθησαν να εκτοξεύσουν έναν πυραύλο σε μια αεροπορική βάση και δύο συναγωγές.
Ο Michael Steinbach,  επικεφαλής του κλάδου Εθνικής Ασφάλειας του FBI, είπε στους New York Times ότι “δεν πρόκειται απλώς να περιμένουμε να κινητοποιηθεί το άτομο στη δική του χρονική γραμμή”, προσθέτοντας ότι το FBI δεν μπορεί “να κάθεται και να περιμένει γνωρίζοντας ότι το άτομο συνομωτεί ενεργά”.
Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις