Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Επίθεση Μάντσεστερ: Διέρρευσαν φωτογραφίες της βόμβας που σκόρπισε το θάνατο (pics)

Φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης στο Manchester Arena διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την βομβιστική
συσκευή που χρησιμοποιήθηκε αλλά και τον τρόπο δράσης του καμικάζι, που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 64 ακόμη.

Το υλικό δημοσιεύτηκε από τους New York Times και οι αναλυτές που είδαν τις φωτογραφίες κατάφεραν να βγάλουν κάποια – πρώιμα – συμπεράσματα για το πού έκρυβε την βόμβα ο Σαλμάν Αμπέντι, αλλά και να εντοπιστούν ορισμένες «καινοτομίες» όσον αφορά την κατασκευή της.


Σύμφωνα με το υλικό και τα όσα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα, το ισχυρό εκρηκτικό – που χρησιμοποίησε ο καμικάζι – μεταφερόταν σε ένα μικρό, ελαφρύ δοχείο, που ήταν κρυμμένο μέσα σε γιλέκο ή σακίδιο πλάτης. Ο δράστης φαίνεται πως κρατούσε τον διακόπτη πυροδότησης στο αριστερό του χέρι.
Οι πρώτες αναλύσεις δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις για το μέγεθος των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιήθηκαν, όμως είναι ξεκάθαρο πως η συσκευή φτιάχτηκε με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια.
nyt1
Πηγή:CNNi/New York Times
Ο Αμπέντι, μόνος ή με την βοήθεια άλλων, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν έδρασε ως «μοναχικός λύκος» ή ήταν μέλος ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου, είχε ενσωματώσει στην βόμβα μεταλλικές βίδες και καρφιά, που εκτοξεύτηκαν μετά την έκρηξη. Ουσιαστικός σκοπός της χρήσης τους είναι να προκληθούν περισσότερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Η ισχύς τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, πράγμα που μαρτυρούν και οι τρύπες που δημιουργήθηκαν στους τοίχους του σημείου της έκρηξης.
Ο δράστης είχε δημιουργήσει ένα «φονικό» κύκλο και τα περισσότερα θύματα της επίθεσης βρίσκονταν γύρω του. Πληροφορίες από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Βρετανικές Αρχές θέλουν τον σώμα του Αμπέντι κατά την διάρκεια της έκρηξης να εκτοξεύεται προς την είσοδο της Manchester Arena.
nyt5
Πηγή: CNNi/New York Times
Αυτό είναι ενδεικτικό της ισχύος του μηχανισμού, αλλά και της προσεκτικής τοποθέτησης των εκρηκτικών στη θέση όπου έπρεπε.
Η απουσία θυμάτων στην ακτίνα μεταξύ του σημείου όπου «προσγειώθηκε» ο κορμός του Αμπέντι και του σημείου της έκρηξης, δείχνει πως η βόμβα πιθανότατα μεταφερόταν σε σακίδιο και όχι σε γιλέκο στο σώμα του καμικάζι, σύμφωνα με ειδικούς πυροτεχνουργούς.
nyt
Πηγή: CNNi/New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις