Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Τι προσφέρουν οι δανειστές για συμφωνία

Eurogroup: Τι προσφέρουν οι δανειστές για συμφωνία
Συγκεκριμένες συνισταμένες και κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνει το «πακέτο» προσφοράς των δανειστών προς την Ελλάδα, το οποίο θα τεθεί υπό επεξεργασία στο σημερινό
Eurogroup. Οι συγκλίνουσες πληροφορίες, που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και τις «έδρες» των κυρίαρχων εμπλεκομένων (Γερμανία-ΔΝΤ), αναφέρουν ότι το κείμενο της «προσφοράς» θα εμπεριέχει μια μεγάλη δόση-κοντά στα 10 δισ.ευρώ- καθώς και συγκριμένη αναφορά στην προώθηση αναπτυξιακών πακέτων. Σημείο «κλειδί», πεδίο διαβούλευσης, και σκληρής διαπραγμάτευσης, θα αποτελέσουν οι διατυπώσεις σχετικά με την μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.

Η «καυτή» διατύπωση για το χρέος

Η Αθήνα αναζητά εναγωνίως θετικές διατυπώσεις, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και της μελλοντικής βιωσιμότητάς του, προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο διαπραγματευτικών «εργαλείων», για το εγγύς μέλλον. Στον πυρήνα της συζήτησης για το χρέος, θα βρεθεί η τελική διατύπωση για την αίρεση στα μέτρα. Η Ελλάδα θα επιδιώξει επαναδιατύπωση της φράσης, που περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο και αναφέρει ότι «αν χρειαστεί, οι υπουργοί θα εξετάσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος από την Ελλάδα, το 2018,  το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Το Μαξίμου επιδιώκει παράλειψη της φράσης «αν χρειαστεί», έχοντας ως έχοντας ως σύμμαχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι δια της συγκεκριμένης αφαιρετικής μεθόδου, θα αποδίδεται σε επίσημο κείμενο, η προοπτική μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, ανθίσταται εντόνως στο ενδεχόμενο αφαίρεσης της συγκεκριμένης φράσης.

Αυξημένη δόση και αναπτυξιακά πακέτα

Οι «πηγές» από τις Βρυξέλλες αλλά και από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι στις προτάσεις των δανειστών θα περιλαμβάνεται μια αυξημένη δόση, που υπό προϋποθέσεις, θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η πρόταση της Γαλλίας για επιβολή ρήτρας ανάπτυξης, για την αποπληρωμή του χρέους, απορρίφθηκε από τη Γερμανία, στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανόν να υπάρξουν θετικές εισηγήσεις και αποφάσεις για αναπτυξιακά κονδύλια προς την Ελλάδα.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα προσφερθούν διευκολύνσεις για την χορήγηση αναπτυξιακών κονδυλίων (ΕΣΠΑ , ΕΤΕπ, Πακέτο Γιουνκέρ) προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις