Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

«Τύμπανα πολέμου» στην κορεατική χερσόνησο! Με τη λήξη των κυρώσεων ξεκινούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις HΠΑ (βίντεο)

Της Λίνας Ακριβοπούλου
«Τύμπανα πολέμου» άρχισαν να ηχούν στην κορεατική χερσόνησο. Μετά τη μη συμμόρφωση του προέδρου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας,  τη
συνέχιση των προγραμμάτων του, παρά τις προειδοποιήσεις και τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, καθώς και τις απειλές του εναντίον των ΗΠΑ, η πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης είναι πλέον ορατή. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί η σκληρή στάση του Τράμπ έναντι της Βόρειας Κορέας για όλα τα ανωτέρω αλλά και για την μεταχείριση του 22χρονου Αμερικανού Otto Warmbier, συντείνουν στη λήψη πλέον στρατιωτικών μέτρων από τις ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα προέβη σήμερα, Πέμπτη, σε μια νέα δοκιμή ενός πυραυλοκινητήρα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Ο  κινητήρας αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε το Fox News επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το αποτέλεσμα της δοκιμής, η Βόρεια Κορέα έχει τη φιλοδοξία εδώ και καιρό να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα αξιόπιστο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων για αποτροπή ή και για να έχει τη δυνατότητα να προσβάλει τη Βόρεια Αμερική.
Μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα έχει προβεί σε δοκιμές πυραύλων καθώς και φορέων αυτών με έντονους ρυθμούς φέτος. Το Sputnik ανέφερε στις 12 Ιουνίου ότι η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να συνεχίσει τις δοκιμές πυραύλων με εμβέλεια πέραν της κορεατικής χερσονήσου με ρυθμό κάθε δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Βλαντιμίρ  Μπάτιουκ οι « ΗΠΑ κάνουν  τώρα επίδειξη της  στρατιωτικής  τους  δύναμης στην κορεατική χερσόνησο, επειδή εξάντλησαν  τα μη στρατιωτικά μέσα για την επίλυση των διαφορών με την Πιονγκγιάνγκ».
Ο Βλαντιμίρ Μπάτιουκ, διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών και Πολιτικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε σε ρωσική ιστοσελίδα «έχοντας επιβάλει όσο το δυνατόν περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα μη στρατιωτικά μέτρα και η επόμενη κίνηση στην  αντιπαράθεση θα μπορούσε να είναι η κήρυξη πολέμου.
Και ο Μπάτιουκ συνέχισε «όσον αφορά στις κυρώσεις, δεν είναι δυνατόν να σκληρύνουν ακόμη  περισσότερο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπορική σχέση με τη χώρα αυτή, επομένως οποιαδήποτε ανακοίνωση για περαιτέρω μέτρα δεν μπορεί  να είναι τίποτα άλλο από την κήρυξη πολέμου».
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είχαν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ουάσιγκτον ζήτησε τον τερματισμό της ανάπτυξης και των δοκιμών βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.
Στις 2 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεύρυνε στοχευμένες κυρώσεις κατά βορειοκορεατικών εταιρειών και επιχειρηματιών, μετά την πιο πρόσφατη δοκιμή πυραύλων τον Μάιο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο 22χρονος Αμερικανός υπήκοος Otto Warmbier επέστρεψε στις ΗΠΑ, σε κώμα, αφού πέρασε 17 μήνες σε αιχμαλωσία στη Βόρεια Κορέα.
Είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια σκληρής εργασίας επειδή είχε κλέψει μια πολιτική αφίσα από το διεθνές ξενοδοχείο Yanggakdo , όπου έμενε κατά τη διάρκεια μιας τουριστικής εκδρομής στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο του 2009.

Υποφέροντας από βασανιστήρια που υπέστη, ο Warmbier τελικά πέθανε τη Δευτέρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπε χαρακτήρισε το θάνατό του ως «ολική ντροπή» και φάνηκε να επικρίνει τη διοίκηση του Ομπάμα επειδή απέτυχε να τον επαναφέρει νωρίτερα στις ΗΠΑ.
«Θα έπρεπε να είχε επιστρέψει την ίδια μέρα στην πατρίδα. Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», δήλωσε ο Trump.
Από τη στιγμή του θανάτου του Warmbier, οι ΗΠΑ έστειλαν βομβαρδιστικά τύπου Β1 για να πετάξουν πάνω από την κορεατική χερσόνησο σε μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, έχοντας ήδη στείλει στην περιοχή από τον Απρίλιο το αεροπλανοφόρο USS Carl .
Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, η Νότια Κορέα καθυστέρησε την εγκατάσταση του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων THAAD, αφού ο νέος Πρόεδρος Moon Jai-in διέταξε να γίνει πρώτα μια εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή όπου επρόκειτο να αναπτυχθούν τα τέσσερα επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα THAAD.
Δύο εκτοξευτές πυραύλων είχαν ήδη  εγκατασταθεί στην πόλη Seongju τον Απρίλιο, παρά τις διαδηλώσεις των πολιτών.
Την Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα «επιτέθηκε» στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αποκαλώντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «ψυχοπαθή». Τυτόχρονα, η εφημερίδα  Rodong Sinmun της Πιόνγκγιάνγκ έγραψε σε άρθρο της «η Νότια Κορέα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ακολουθώντας  τον ψυχοπαθή Τράμπ … θα οδηγηθεί μόνο στην καταστροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις