Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Παρέμβαση της UNESCO για το Κοράνι μέσα στην Αγια-Σοφιά

«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει, και θα το επαναλάβουμε». Με αυτή τη φράση ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO Φραντσέσκο Μπανταρίν απάντησε στο αίτημα του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη να υπάρξει παρέμβαση για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγια-Σοφία και τη ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση.
Αμανατίδης: Είναι ανεπίτρεπτο σε χώρες χωρίς διενέξεις οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στην Αθήνα για την εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με δεδομένη όμως τη (νέα) τουρκική πρόκληση στο κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και παράλληλα θα ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγια-Σοφιά είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο Φραντσέσκο Μπανταρίν, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επέδωσε στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO την επιστολή που έστειλε πέρσι ο Νίκος Κοτζιάς στον Οργανισμό, αλλά και την επιστολή με την οποία πριν από ένα μήνα επανήλθε στο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπία της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις