Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Κατά την διάρκεια των μαχών στην Μοσούλη 40 χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους, δήλωσαν οι Κούρδοι

© AP Photo / Felipe Dana
Αεροπορικές επιθέσεις στην Μοσούλη, στο Ιράκ. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 20 Ιουλίου - RIA Novosti. Περισσότεροι από 40 χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μάχης για την  απελευθέρωση της Ιρακινής πόλης της Μοσούλης  από  τους
τρομοκράτες  του ισλαμικού κράτους *, γράφει  η εφημερίδα Independent [1] με βάση τα στοιχεία των κουρδικών μυστικών υπηρεσιών.


Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι έγιναν θύματα των μαχητών, των Ιρακινών στρατευμάτων, αλλά και των αεροσκαφών. Όπως δήλωσε ο Κούρδος πολιτικός και ο πρώην επικεφαλής στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ Hoshiyar Zebari, πολλά σώματα των νεκρών «παραμένουν ακόμα θαμμένα κάτω από τα  ερείπια».
Η εκστρατεία για την απελευθέρωση της  Μοσούλης  από τρομοκράτες  του ισλαμικού κράτους * άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο. Ειδικά στρατεύματα του στρατού, της  ομοσπονδιακής αστυνομίας, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και στρατός του Ιράκ συμμετείχαν στην εκστρατεία . Η  αεροπορική υποστήριξη στις Ιρακινές δυνάμεις δόθηκε από αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haider al-Abadi την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε επίσημα μια νίκη επί του ISIS * στην  Μοσούλη, όπου οι μαχητές την κράτησαν  υπό έλεγχο τους  περισσότερο από τρία χρόνια. Ο Αμερικανός στρατηγός Stephen Townsend  Διοικητής της επιχείρησης δήλωσε αργότερα ότι ο καθαρισμός της πόλης από τους μαχητές θα διαρκέσει μερικές ακόμη εβδομάδες.
Όπως δήλωσε ο ΟΗΕ, για την  συντήρηση των κατοίκων της  Μοσούλης  που παραμένουν έξω από την πόλη μετά την απελευθέρωσή της, μπορεί να χρειαστούν  μέχρι 450 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον οργανισμό , είναι απαραίτητο να δαπανηθεί  ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάκτηση των βασικών υποδομών της πόλης.

* Η τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) απαγορευμένη  στη Ρωσία.
References

  1.  Independent
       ( http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/mosul-massacre-battle-isis-iraq-city-civilian-casualties-killed-deaths-fighting-forces-islamic-state-a7848781.html )

https://tokoutsavaki.blogspot.gr/2017/07/40.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις