Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Κυπριακή AOZ: Αμερικανο-γαλλικό “μπλόκο” στις τουρκικές προκλήσεις

Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ “τάπωσε” τουρκικές συχνότητες. Επίσκεψη “απεσταλμένης” του Μακρόν στην εξέδρα “West Capella”.​ Στην Κύπρο και ο Κοτζιάς.

Η τουρκική νευρικότητα για το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν
δεδομένη πολύ πριν το γεωτρύπανο του «West Capella» φθάσει στο οικόπεδο 11 για να αρχίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου.
Οι Τούρκοι ήδη πριν από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν-Μοντανά είχαν διαμηνύσει ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται. Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.
 Πάντως, ο διεθνής παράγων, σύμφωνα με την «Καθημερινή» φαίνεται ότι δεν ήθελε να αφήσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην τύχη. Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc») που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο.
Ήδη μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella». Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

Συνεχίζει να "κόβει βόλτες" το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ωστόσο, με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, προσπαθεί η Τουρκία να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Την Κυριακή το Barbaros πραγματοποίησε διελεύσεις από τα κυπριακά θαλάσσια ενεργειακά τεμάχια 6 και 7, συνοδεία του υποστηρικτικού σκάφους BRAVO. Μάλιστα, το τουρκικό σεισμογραφικό, θέλοντας προφανώς να προκαλέσει με την παρουσία του έκανε κύκλους στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου .
Μπαρμπαρός - Ακτοφυλακή

Η φρεγάτα "Ίμβρος" εξακολουθεί να παρακολουθεί από απόσταση τις εργασίες του γεωτρύπανου West Capella, στο τεμάχιο 11. Κατά διαστήματα επιχείρησε οριακές διελεύσεις εντός των ορίων της κόκκινης ζώνης ασφαλείας των πέντε ναυτικών μιλίων, που έχει κηρυχθεί γύρω από το σημείο της γεώτρησης.

Οι τουρκικές ενέργειες θεωρούνται από την Κυπριακή κυβέρνηση ως ξεκάθαρο παιχνίδι νεύρων, τα οποία όπως υπογραμμίζεται σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της γεώτρησης, η οποία θα αρχίσει εντός των επόμενων ωρών.
Το τρυπάνι της πλατφόρμας έχει φθάσει σε βάθος 1700 μέτρων στο βυθό του δυνητικού κοιτάσματος Ονησίφορος μέσω των σωλήνων που έχουν τοποθετηθεί. 
Από θύλακες θα διοχετεύεται η ειδική λάσπη που χρησιμοποιείται, ως λιπαντικό ενώ τα θραύσματα της γεώτρησης θα μεταφέρονται στη ξηρά για απόρριψη. Αυτό που απομένει πλέον είναι η ανακοίνωση από την ΤΟΤΑΛ, με την οποία θα σηματοδοτείται και η επίσημη έναρξη των εργασιών. 

Το Παρίσι “στηρίζει” την Λευκωσία
Σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία στέλνει, εν τω μεταξύ, το Παρίσι. Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Η Φλοράνς Παρλί θα συναντηθεί  με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.
Στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται και η ελληνική παρουσία. Στα νότια της Κύπρου πλέει η κανονιοφόρος Νικηφόρος, μια τορπιλάκατος ενώ στην περιοχή δεν αποκλείεται να βρεθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο μεταστάθμευσε τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα.

 Στην Κύπρο ο Κοτζιάς 

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται σήμερα το βράδυ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς για να παρακαθίσει την Τρίτη το πρωί σε ειδική συνέδρια του Εθνικού γύρω από τις εξελίξεις μετρά το Κρανς Μοντανα αλλά και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρώτη του μετά την Ελβετία συνέντευξη στην “Κ” στον κ. Κοτζιά χαρακτηρίζοντας τον ως ένα από τους θετικότερους παράγοντες στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του εθνικού αναμένεται να είναι διήμερη, αρχής γενομένης από σήμερα.
Με τηλεοπτική του παρέμβαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στα περί διαλείμματος στο Κυπριακό, είπε ότι είναι η Τουρκία που πρέπει να κάνει βήματα στο κυπριακό.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, έστειλε από τα Δωδεκάνησα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις μετά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Κάσου, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε ότι Ελλάδα δεν πρόκειται δεχθεί επ' ουδενί εκπτώσεις στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την Τουρκία:

"Επιπλέον η Ελλάδα εάν χρειασθεί, θα υπερασπιστεί και μάλιστα στο ακέραιο την εδαφική της ακεραιτότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της ΕΕ".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος των Ελλήνων, δήλωσε ότι η επιδίωξη παραμένει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος, το συντομότερο δυνατό, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις