Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Απάντηση Tης Eνωσης Εισαγγελέων για Tα κυβερνητικά “πυρά” στη Δικαιοσύνη

Κάνει λόγο για αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της καταγγέλλει η Ένωση Εισαγγελέων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην Βουλή, και την κριτική που άσκησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε  αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει τα εξής:

«Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν.

Η Ε.Ε.Ε. καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά  όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.    

Καλούμε τους συναδέλφους μας εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες Εισαγγελείς.

Η Ε.Ε.Ε., συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι  Έλληνες Εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους».

ΔΗΣΥ: η κυβέρνηση προσβάλλει την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης

«Οι συνεχείς αντιθεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Δικαιοσύνη προσβάλλουν την ανεξάρτητη λειτουργία της,  προκαλούν τους δικαστικούς λειτουργούς και διχάζουν τον Ελληνικό λαό» τονίζει ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Προσθέτει πως «για πολλοστή φορά τα δύο τελευταία χρόνια στην χώρα μας, οι Δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν την αγωνία τους απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές. Η απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης, εκφοβισμού και κατασυκοφάντησης των Δικαστών με στόχο την χειραγώγησή τους από κυβερνητικά κέντρα θα πέσει στο κενό».

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει και θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όμως είναι πλέον προφανές, ότι κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση κοστίζει ακριβά στην ομαλή λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών», καταλήγει ο κ. Παπαθεοδώρου.

Το Ποτάμι: η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου 

 «Να προασπίσουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου, που υπονομεύονται συστηματικά από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις το Ποτάμι.

«Η Ένωση Εισαγγελέων θέτει ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα και ουδείς δικαιούται να αδιαφορήσει» αναφέρει το Ποτάμι.

Κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι «με κάθε τρόπο δείχνει ότι δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών».

«Επιχειρεί να τις ελέγξει και, όπου δεν τα καταφέρνει, περνάει σε ευθεία επίθεση, αμφισβητώντας τις αποφάσεις τους και ρίχνοντας λάσπη, δίχως απολύτως κανένα στοιχείο. Αυτό κάνει με τη Δικαιοσύνη, το ίδιο έκανε με τις Ανεξάρτητες Αρχές» παρατηρεί, συμπληρώνοντας πως «ο Πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλύπτει τις επιθέσεις των υπουργών του εναντίον των δικαστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις