Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη - Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη - 13 νεκροί και 100 τραυματίες - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ένας οδηγός όρμησε χθες το απόγευμα με ένα λευκό βαν εναντίον του πλήθους στην πλέον πολυσύχναστη τουριστική λεωφόρο της
Βαρκελώνης, την Λας Ράμπλας, σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας 100 ανθρώπους, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Λίγες ώρες αργότερα, περί τις 02.00 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) νέα παρόμοια επίθεσηπραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης.
Η αστυνομία της Καταλονίας σκότωσε και τους πέντε επιβαίνοντας του Audi Α3 που έπεσε επάνω στο πλήθος στον παραλιακό δρόμο της πόλης.
Τα γεγονότα
Περί τις 17.00 τοπική ώρα, ένα λευκό βαν όρμησε στο πλήθος στη Λας Ράμπλας, την πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ του πλήθους.Ο οδηγός του βαν διέφυγε.
Σύμφωνα με τον Γιοακίμ Φορν, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ περί τους 100 τραυματίσθηκαν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μέλη ελληνικής οικογένειας.
Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μία Βελγίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς. Τα θύματα- νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.
Αργότερα, περί τις 12.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος), ένα Audi Α3 παρέσυρε πεζούς στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης.
Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.
Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.
Έξι πολίτες τραυματίσθηκαν από το αυτοκίνητο, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών κάνουν λόγο για ένα άτομο σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε ελαφρά.
Η καταλανική αστυνομία με μήνυμα στο Twitter έκανε γνωστό ότι θεωρεί ότι η επίθεση στο Καμπρίλς συνδέεται με την επίθεση της Βαρκελόνης.
Η ανάληψη ευθύνης από το ISIS
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωση Amaq και εντοπίσθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.
Η επίθεση της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόκριση της έκκλησης να πληγούν τα κράτη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ.
Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Καμπρίλς.
Οι ύποπτοι
Ο οδηγός της βαν διαφεύγει. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε «ένα πολύ νέο άνθρωπο, περίπου 20 ετών, με λεπτό πρόσωπο».
Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού.
Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο.
Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύχτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες.
Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.
Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.
Συνδέεται με την ενοικίαση του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.
Κανείς από τους δύο δεν έχει ποινικό μητρώο.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τις ταυτότητες των πέντε δραστών της επίθεσης στο Καμπρίλς.
Η αντίδραση των ισπανικών αρχών
Η περιοχή της επίθεσης στη Βαρκελώνη αποκλείσθηκε αμέσως από την αστυνομία.
Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην πλησιάσουν την ζώνη της επίθεσης.
Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Αμέσως μετά την επίθεση περιόρισε τους επιζήσαντες σε καταστήματα και εστιατόρια γύρω από τη Ράμπλα, από όπου και μπόρεσαν να βγουν νωρίς το βράδυ.
Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε με tweet ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ενώ το παλάτι καταδίκασε την επίθεση στέλνοντας το μήνυμα «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν».
Προηγούμενες επιθέσεις στην Ισπανία
Η Ισπανία υπήρξε στόχος της πλέον πολύνεκρης ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, τον Μάρτιο 2004, όταν βόμβες εξερράγησαν σε συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα.
Τον Ιούλιο 2015, άνδρας άνοιξε πυρ μπροστά σε ξενοδοχείο της Βαρκελώνης τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.
Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το τρομοκρατικό χτύπημα.
Δείτε εδώ:

Πηγή: ΑΜΠΕ / Πηγή φωτογραφιών: twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις