Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Προπομπός της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο Νίκος Παππάς – Στην Ουάσιγκτον σήμερα

Του Βασίλη Σκουρή
Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα και έως τη Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προκειμένου να
έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, οικονομικούς παράγοντες, ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ, αλλά και της ελληνικής ομογένειας.
Το ακριβές πρόγραμμα του Νίκου Παππά αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρωί σήμερα, πληροφορίες, ωστόσο, του Real.gr κάνουν λόγο για μια επίσκεψη που αποτελεί προπομπό μιας επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και μιας συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μια επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού που δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα, προς το τέλος του τρέχοντος φθινοπώρου! Οι επισκέψεις του Νίκου Παππά, μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τώρα περιλαμβάνουν “ειδικές αποστολές” σε πολλά μέτωπα.

Το ενδιαφέρον, πάντως, επικεντρώνεται στην Κέρκυρα όπου πραγματοποιείται το πρώτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, όπου θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και θα υπογραφούν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ θα συζητηθούν θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, η ενέργεια, το μεταναστευτικό, αλλά και η έξοδος της χώρας μας από τα Μνημόνια.
Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα τονίζονται τα εξής:
1. Αυτή την περίοδο η Ελλάδα επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Διαφαίνεται τόσο από τις ομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του Εμανουέλ Μακρόν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία όχι μόνο οικοδομεί συμμαχίες, αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν και ο Τζεντιλόνι επέλεξαν να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή την περίοδο.
2. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει στο Ταλίν στις 28/9 στη Σύνοδο Κορυφής, στη Σύνοδο του Νότου στη Λευκωσία στις 9-10/10 και στο Γκέτεμποργκ στη Σύνοδο Κορυφής στις 17/7 για την Κοινωνική Ευρώπη.
3. Υπάρχουν κοινά σημεία στη στρατηγική μας με τη Γαλλία και την Ιταλία και ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.
4. Αναφορικά με την αυριανή 1η Διακυβερνητική Σύνοδο, σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει τέτοιου είδους συνεργασία μόνο με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
5. Στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) ατζέντα θα συζητηθούν συγκεκριμένα:
- Ευρωπαϊκά θέματα: Μέλλον της Ευρώπης, Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης
- Οικονομικά θέματα: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ΑΟΖ και ενεργειακά.
- Μεταναστευτικό
- Δυτικά Βαλκάνια
-Ευρωτουρκικές σχέσεις
- Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες
6. Επιπλέον, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A). Επίσης θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.


Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις