Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα επιπλοκή στη Συρία: Ποιοι ζητούν την απομάκρυνση του Άσαντ ως αντάλλαγμα για ειρήνη στην χώρα

Αναμένεται αντίδραση από τη Ρωσία

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες οι οποίες αντιτίθενται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της χώρας πριν αρχίσει
μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης «μακριά από τον Άσαντ», υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
«Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος εμπρός είναι να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία και να γίνει σαφές στους Ιρανούς, στους Ρώσους και στο καθεστώς Άσαντ ότι εμείς, η ομάδα των χωρών που σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, δεν θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Συρίας πριν να υπάρξει μια τέτοια διαδικασία και αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η Απόφαση 2254 (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), μια μετάβαση μακριά από τον Άσαντ», επέμεινε ο Τζόνσον.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έκανε τη δήλωση αυτή έπειτα από μια συνάντηση με τους ομολόγους του 14 χωρών που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τις επιτυχίες των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, οι οποίες με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, πέρασαν τον ποταμό Ευφράτη, γεγονός που θα τους επιτρέψει να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ.
Με την κίνηση αυτή, το συριακό καθεστώς επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην ανατολική όχθη του ποταμού, όπου η αραβοκουρδική συμμαχία, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, έχει εξαπολύσει μια δική της επιχείρηση εναντίον του ΙΚ.
«Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις (…) με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, πέρασαν τον Ευφράτη στην περιοχή του Ντέιρ Εζόρ» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Περνώντας τον Ευφράτη, ο συριακός στρατός πλησίασε περισσότερο στη ζώνη επιχειρήσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που διεξάγουν μια ξεχωριστή επιχείρηση, με τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Οι Κούρδοι και Άραβες μαχητές διαβεβαιώνουν ότι δεν συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με το καθεστώς ή με τη Ρωσία. Υπάρχει όμως μια «γραμμή αποφυγής συγκρούσεων» με στόχο να αποφεύγονται τα επεισόδια μεταξύ των διαφόρων πλευρών. «Θα τηρήσουμε αυτή τη γραμμή» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον. «Όσο περισσότερο πλησιάζουν μεταξύ τους ο συριακός στρατός και οι SDF, τόσο περισσότερο θα πρέπει να επαγρυπνούμε», τόνισε.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις