Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ν. Κοτζιάς: Η ειρήνη στη M. Ανατολή είναι ένας στόχος για τον οποίο αγωνίζεται η Ελλάδα

Κάλεσμα στο Ισραήλ να δώσει λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα, αλλά και στη Δύση να σταματήσει τη διγλωσσία και να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, απηύθυνε ο
υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ευχαριστήρια ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της βράβευσής του από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (ΠΕΣ), που έλαβε χώρα χθες στη Νέα Υόρκη. Βράβευση με την οποία τιμήθηκαν για τη συμβολή στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο ο ίδιος όσο και η Ελλάδα.
Επρόκειτο για «ένα μικρό δώρο με μεγάλο συμβολισμό», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, μέλους του ΠΕΣ, ο οποίος θέλησε να δώσει το δικό του παρών στην εκδήλωση, ο κ. Κοτζιάς μίλησε με τη γλώσσα της λογικής αλλά και της ευθύτητας που διακρίνει τον ίδιο και τον λόγο του. «Σήμερα που το Ισραήλ είναι ισχυρό, οφείλει να δώσει λύση στο παλαιστινιακό και να συμβάλει στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με όρους φιλίας και ειρήνης» είπε, σημειώνοντας ότι ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων σταδιακά μεταβάλλεται, ενώ τα αδιέξοδα πολλών Παλαιστινίων μπορούν να οδηγήσουν σε σκληρές συγκρούσεις.
Για τους λόγους αυτούς, υπογράμμισε, ότι το Ισραήλ πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και ως το ισχυρότερο μέρος, «να έχει την πρωτοβουλία και να προωθήσει δίκαιες και με προοπτική λύσεις». Σε αυτό όμως, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να συμβάλει και η Δύση επιδεικνύοντας τις πραγματικές διαθέσεις της, και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Θέση την οποία ο ίδιος έχει προτείνει στους ομολόγους του της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «αν θέλει η Δύση να πάψει να είναι δίγλωσση και υποκριτική, ας αποφασίσει να δημοσιοποιήσει ποια θα είναι η συμβολή και η συμμετοχή της στη λύση του Μεσανατολικού».
Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εύλογη κριτική που ασκείται στην ισραηλινή πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι άρνησης του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Ούτε ότι είναι δυνατό, στο όνομα της κριτικής αυτής, να φτάνει κανείς στην άρνηση του Ολοκαυτώματος, του «πιο αποτρόπαιου και χωρίς προηγούμενο εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας». Διότι, όπως υπογράμμισε, «δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι μία λειτουργική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και «πατρίδα ενός λαού που έχει περάσει πολλά μέσα στην ιστορία και δικαιούται να υπερασπίζει τον εαυτό του έναντι της επανάληψης της ιστορίας. Αλλά αυτό οφείλει να το κάνει πάντα δημοκρατικά».
Σκιαγραφώντας τα κοινά σημεία της ιστορικής διαδρομής ελληνισμού και ιουδαϊσμού, ως θεμέλιων λίθων του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς για τους Ισραηλινούς επενδυτές και τουρίστες. Επισήμανε ότι επιπλέον, η ελληνική διπλωματία έχει αναπτύξει πολλαπλές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας που εκτείνονται σε πλήθος θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, διοργανώθηκε φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η «Διάσκεψη της Ρόδου», με συμμετοχή οκτώ κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δώδεκα αραβικών κρατών και δύο διεθνών αραβικών οργανώσεων. «Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή μονοδιάστατης παραγωγής κρίσεων και πολέμων», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς. Εξίσου σημαντικές χαρακτήρισε τις συνεργασίες για την προώθηση της φιλίας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Η συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι μάλιστα η πιο αναπτυγμένη, σημείωσε ο ίδιος, καθώς καλύπτει ένα εύρος πολιτικών, από την εξωτερική πολιτική και την ενέργεια ως την άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομία, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ, η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, η προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και η καταπολέμηση της διγλωσσίας στη διεθνή πολιτική» αποτελούν τους στόχους για τους οποίους μάχεται η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή.
Τον κ. Κοτζιά βράβευσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αυστρία, απόγονος και κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» του οίκου καλλυντικών Ester Lauder και ιδρυτής το 2001 της Neue Galery στη Νέα Υόρκη, η οποία φιλοξενεί έργα του 20ού αιώνα από την Γερμανία και την Αυστρία. Σε αυτόν τον πολιτιστικό χώρο πραγματοποιήθηκε άλλωστε και η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Για την εκδήλωση και τη βράβευση εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του ο κ. Λόντερ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η Ελλάδα έχουν κάνει πολλά καλά πράγματα για το Ισραήλ. Η σχέση των δύο χωρών είναι μία παλιά σχέση που έχει ανανεωθεί και τους ευχαριστούμε γι αυτό εκ μέρους του εβραϊκού λαού».
Την πρώτη ημέρα της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς την ολοκλήρωσε με τη συμμετοχή του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με βασικό θέμα τη Λιβύη. Η ημέρα ξεκίνησε με τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τις ηγεσίες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Λιβύης και της Ουκρανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Σημαντικές διμερείς συναντήσεις θα έχει ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων και σήμερα, αρχικά με τον ομόλογό του τού Βατικανού, στη συνέχεια με τον υπουργό επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, καθώς και με τον ΥΠΕΞ του Μαρόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις