Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Δημοψήφισμα Καταλονίας: Oι ισπανικές αρχές κατάσχουν αφίσες και προεκλογικά φυλλάδια

Οι ισπανικές αρχές συνέχισαν σήμερα τις προσπάθειες να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία.


Οι αρχές προχώρησαν σε μαζικές κατασχέσεις έντυπου προωθητικού υλικού, την ώρα ο επικεφαλής εισαγγελέας δήλωσε ότι το ενδεχόμενο φυλάκισης του ηγέτη της αυτόνομης κοινότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κατά τη διάρκεια μιας εφόδου που πραγματοποίησε σε μια αποθήκη στη Βαρκελώνη, η ισπανική πολιτοφυλακή κατέσχεσε 1,3 εκατομμύρια φυλλάδια και άλλα προεκλογικά έντυπα υπέρ του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν 700.000 φυλλάδια και 130.000 αφίσες όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της στήριξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Επιπλέον, 370.000 αφίσες με το λογότυπο της κυβέρνησης της Καταλονίας που αναφέρονταν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και 138.000 αφίσες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ναι, απαλλαχθείτε από αυτούς» και περιελάμβανε τις φωτογραφίες του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ισπανού βασιλιά Φελίπε.

Η κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας στη βορειοανατολική Ισπανία έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, όπου στους ψηφοφόρους θα τίθεται το ερώτημα εάν τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Την όλη διαδικασία η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομη.

Την ίδια ώρα, σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν εάν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα συνεχιστούν, ο εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάζα απάντησε:

«Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο διότι πρωταρχικός στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

«Δεν θα απέκλεια τελείως την επιλογή της επιβολής της ποινής της φυλάκισης.. Θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις» τόνισε στη συνέντευξή που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας El Mundo.Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις