Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Ο Κοσάτσεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να διαταράξουν τις συμφωνίες του Μινσκ

CC BY-SA 2.0 / Yuzef Venskovich / Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας / Πόλεμος Ουκρανία Ουκρανοί στρατιώτες στα ανατολικά της Ουκρανία. Φωτογραφία αρχείου
ΜΟΣΧΑ, 29 Οκτωβρίου – RIA Novosti. O Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών
Υποθέσεων του Συμβουλίου
της Ομοσπονδίας Konstantin Kosachev σχολίασε τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Kurt Volker για την  ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή του Donbass, λέγοντας ότι προσπαθούν να εκτροχιάσουν τις   συμφωνίες του  Μινσκ.
‘Αν η έννοια των δηλώσεων του Volcker είναι σωστή, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια απόπειρα είτε να ακυρωθούν οι συμφωνίες του Μινσκ είτε να αναγκαστεί η Ρωσία να επιβάλει βέτο σε μια τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ’, δήλωσε ο Κοσάτσεφ στο RIA Novosti.
Ο γερουσιαστής πιστεύει ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Volcker, η εντολή των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών αποκλείει τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας.  «Όλα αυτά, προφανώς, δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα  – και καλώντας τα πράγματα με το όνομά τους είναι  σε αντίθεση με τις συμφωνίες  του Μινσκ, οι  οποίες είναι η μόνη επιλογή για την επίλυση της κατάστασης στα  νότιο-ανατολικά της Ουκρανίας», – δήλωσε ο Kosachev.
Συνάντηση με τον Volker
Η δήλωση του Volker εκφράστηκε από τον Βουλευτή   της Ουκρανικής Βουλής  (Verkhovna Rada) της  Προεδρικής ομάδας ‘Από το Μπλοκ του  Petro Poroshenko’ Mustafa Nayem μετά από μια συνάντηση των βουλευτών με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.
‘Ο Volcker αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία θα είναι έτοιμο και ίσως ακόμη και αποδεκτό’, γράφει ο Nayem στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με τον Βουλευτή, οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν τη συμμετοχή Ρώσων  αντιπροσώπων σε μια τέτοια αποστολή.
Επιπλέον, ο υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, ο οποίος ήταν ικανοποιημένος.
‘Είναι υπέροχο να επιστρέφω στο Κίεβο, όπου, από τον Ιούλιο, έρχομαι  για πέμπτη φορά. Ξεκίνησα με μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Poroshenko ‘, έγραψε ο Volcker στο microblog του Twitter.
Η ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο έχουν επιτύχει το συντονισμό περαιτέρω ενεργειών για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Ο Αμερικανός ειδικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για την επίλυση της σύγκρουσης στο Donbass θα απαιτηθεί έλεγχος ασφάλειας τόσο στη γραμμή επαφής όσο και στα σύνορα με τη Ρωσία.
Επιπλέον, ο Βόλκερ είπε στην Ουκρανική πλευρά για την ανάγκη αλλαγών σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Verkhovna Rada της Ουκρανίας, Andrei Parubiy, εξέφρασε την ελπίδα του για τη λήψη θανατηφόρων όπλων για τον Ουκρανικό στρατό.
‘Και φυσικά, κύριε Volcker, περιμένουμε μια απόφαση για τη χορήγηση θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία’, δήλωσε ο Parubiy.
Η αντίδραση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR)
Η συνάντηση του Βόλκερ με βουλευτές της Ουκρανίας δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση στο Donbass, δήλωσε ο Vladimir Bidevka, επικεφαλής του Λαϊκού Συμβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk  για τη συνταγματική νομοθεσία και την κρατική δημιουργία.
‘Έχω μεγάλες αμφιβολίες ότι η επίσκεψη του Kurt Volcker στην Ουκρανία και η συνάντησή του με τους βουλευτές του Verkhovna Rada θα έχουν κάποια θετική επίδραση για την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης και τις εποικοδομητικές αλλαγές στη διαδικασία διαπραγματεύσεων του  Μινσκ’, ανέφερε.
Όπως σημειώνει ο Bidevka, η θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου  του Αμερικανικού ΥΠΕΞ  για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην επικράτεια των μη αναγνωρισμένων χωρών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk και η πρόθεση να κατηγορήσει τη Μόσχα για τη σύγκρουση μιλούν γι ‘αυτό.
«Θα φέρει την ειρήνη»
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ουκρανίας, Πέτρο Πόροσνενκο, δήλωσε ότι κάνει  ό, τι είναι δυνατό για να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Donbass.
‘Κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι οι ειρηνευτές θα πάνε  στο Donbass.  Και αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν να πυροβολούν στο Donbas.  Αυτό σημαίνει ότι εμείς, μαζί με σας,  θα  φέρουμε την   Ειρήνη στη Donbass », δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Ο Πόροσνενκο σημείωσε ότι ο στρατός των Ηνωμένων Εθνών θα μπορέσει να εμποδίσει την εισαγωγή πυρομαχικών, Τανκς και στρατευμάτων στο Donbass, εάν αποκτήσουν τον έλεγχο των συνόρων   Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η θέση της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιδέα της εισαγωγής ενός ειρηνευτικού σώματος στο Donbass.   Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν δήλωσε ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο στην διαχωριστική γραμμή, αλλά όχι στα σύνορα με τη Ρωσία.
Επίσης, ο Ρώσος Γραμματέας Τύπου του Προέδρου   Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κίεβο εμποδίζει τη συζήτηση του θέματος και εμποδίζει την ανάπτυξη της ιδέας.  Επιπλέον, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στο Donbass, αλλά κατηγορηματικά να μην τοποθετηθούν  στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.
Με τη σειρά του, ο ΥΠΕΞ Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για τις  ειρηνευτικές δυνάμεις, παρά την πλήρη λογική πρόταση της Ρωσικής πλευράς.  ‘Αν δεν θέλουν να το συζητήσουν, τι μπορούμε να κάνουμε;’ Μπορούμε  τους αναγκάσουμε; είπε ο  Λάβροφ.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν εξέφρασε επίσης φόβους ότι το Κίεβο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σώμα των Ηνωμένων Εθνών ως ‘δυνάμεις κατοχής για την αποκατάσταση της τάξης’ στο Donbass.
Οι αρχές της Ουκρανίας ξεκίνησαν μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών DRP και LPR  το 2014, όταν οι αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες  κήρυξαν ανεξαρτησία μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 10.000 άτομα έγιναν θύματα της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις