Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Νέος "πρωινός καφές" στο Μαξίμου

Του Βασίλη Σκουρή

Με τη συγκρότηση ενός ισχυρού "πρωινού καφέ" επιδιώκει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις αρρυθμίες που
εμφανίζει η κυβέρνηση όπως αποκαλύπτει η Realnews της Κυριακής, ενώ ο ίδιος αφιερώνει πλέον τον περισσότερο χρόνο του στο θέμα των επενδύσεων, για την προσέλκυση των οποίων εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος
Ο νέος "πρωινός καφές" που άρχισε ήδη να συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Μέγαρο Μαξίμου από την περασμένη εβδομάδα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, αποτελείται από τους τρεις υπουργούς Επικρατείας, δηλαδή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον αρμόδιο για τον συντονισμό της κυβέρνησης Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον νέο εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Καρτερό, που αντικατέστησε τον Θοδωρή Μιχόπουλο.
Όπως διευκρινίζουν στην «R» μάλιστα αρμόδια στελέχη, ο "πρωινός καφές" δεν υποκαθιστά τα θεσμικά κυβερνητικά όργανα, είναι όμως σαφές από τη σύνθεσή του - τόσο από τις παρουσίες όσο και από τις απουσίες σε αυτόν - ο σημαντικός ρόλος που θα παίζει στις τρέχουσες αποφάσεις, όσο και η πολιτική κατεύθυνση που θα έχει.
Πολύ περισσότερο καθώς ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε και πρόσφατα τους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, πριν δηλαδή τα Χριστούγεννα, εφόσον βεβαίως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου.
Το Μαξίμου, πάντως, διαμηνύει πως την επόμενη φορά δεν θα φερθεί με ηπιότητα σε υπουργό που υποπέσει σε σοβαρό σφάλμα ή έχει αντικειμενική ευθύνη για μια τραγωδία - όπως πρόσφατα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό - αλλά θα επιδείξει πυγμή, στέλνοντάς τον σπίτι του.
Οι γνωρίζοντες, μάλιστα, δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να μετάνιωσε για το γεγονός ότι δεν ζήτησε την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στην πράξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, το επόμενο διάστημα "παίρνει πιο αποφασιστικά πάνω του" το θέμα των επενδύσεων.
Η "αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, που αποφάσισε να δομήσει την στρατηγική της έναντι της κυβέρνησης στο θέμα αυτό θα διαπιστώσει σύντομα ότι θα πέσει και πάλι πολύ έξω" συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του.
Στην κυβέρνηση, μάλιστα, εκτιμούν πως το 2018 θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ενώ θα προκηρυχθεί εντός του έτους και ο διαγωνισμός για το καζίνο στο χώρο, με κορυφαία μάλιστα αμερικάνικη εταιρεία να κινείται παρασκηνιακά για τη διεκδίκησή του.
Το επόμενο διάστημα – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - στο λιμάνι του Πειραιά θα δημιουργηθεί από την Cosco η δεξαμενή για τα ναυπηγεία, οι υπόγειες σήραγγες, αλλά και ξενοδοχεία, με τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές επενδύσεις αναμένονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της ενέργειας, στη μεταποίηση του αγροτικού τομέα, σε 14 από τα αεροδρόμια της Fraport.
Ο δε υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρεί βέβαιον ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπουν εκ νέου σε λειτουργία τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν - σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στον πρωθυπουργό και σε υψηλόβαθμα στελέχη ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που παλαιότερα υπήρξε στέλεχος εταιρειών δημοσκοπήσεων - ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας, αρκεί η κυβέρνηση να καταστεί αποτελεσματική.
Στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ταλίν με κορυφαίους ηγέτες, έλαβε το μήνυμα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για κλείσιμο της αξιολόγησης στο τέλος του έτους, αρκεί η κυβέρνηση να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.
Ενώ όμως απομένουν 53 ημέρες έως το τέλος του Νοεμβρίου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «R», μόνο 20 από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις