Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Απειλούν να σαμποτάρουν μέχρι και την φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ!

Τα ίδια του τα στελέχη δεν τον αφήνουν να κυβερνήσει!
Δύο ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άφησαν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν σε επίπεδο επιτροπής το φορολογικό νομοσχέδιο που υποστηρίζει
σθεναρά ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να τεθεί σε ειδική ψηφοφορία στην ολομέλεια μέσα στην εβδομάδα.
Οι γερουσιαστές Ρον Τζόνσον και Μπομπ Κόρκερ, μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, δήλωσαν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να απορρίψουν το νομοσχέδιο, που οι ηγέτες του GOP ήλπιζαν ότι θα εγκρινόταν από την ολομέλεια σε μια ειδική διαδικασία την Πέμπτη. Οι Τζόνσον και Κόρκερ πρόβαλαν διαφορετικούς λόγους για να αιτιολογήσουν τη στάση τους.
Οι επιφυλάξεις τους δεν αποκλείεται να σημάνουν ότι το νομοσχέδιο δεν θα εγκριθεί από τη Γερουσία—όπου οι εσωκομματικές συγκρούσεις οδήγησαν σε αποτυχία τις επανειλημμένες απόπειρες των ρεπουμπλικάνων να ακυρώσουν το λεγόμενο Obamacare, το νομοσχέδιο που διαμόρφωσε το ισχύον σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων στις ΗΠΑ, νωρίτερα φέτος.
Ο Μπομπ Κόρκερ επικαλέστηκε τις ανησυχίες του για το έλλειμμα ως την αιτία που ενδέχεται να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα. «Δεν απειλώ (…). Λέω απλώς ότι είναι πολύ σημαντικό για μένα να το επιλύσουμε αυτό», ανέφερε ο γερουσιαστής σε δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν μπορεί να απορρίψει το φορολογικό νομοσχέδιο σε μια ψηφοφορία που θα γίνει σε μερικές ώρες, ο ίδιος απάντησε «πολύ πιθανό. Σίγουρα».
Ο Κόρκερ ανήκει σε μια ομάδα ιεράκων σε δημοσιονομικά θέματα που θέλουν να ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο μια ρήτρα που θα αυξάνει τα έσοδα από τη φορολογία εάν η οικονομική ανάπτυξη δεν αποδειχθεί επαρκής και το έλλειμμα αρχίσει να διογκώνεται. Ο Τζόνσον από την πλευρά του αξιώνει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία—μίας ψήφου—στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας της Γερουσίας, η οποία έχει 23 μέλη.
Η εξέλιξη ακολουθεί τη δημοσιοποίηση μιας εκτίμησης της δεκαμελούς Κοινής Επιτροπής για τη Φορολογία (Joint Committee on Taxation, JCT) του αμερικανικού Κογκρέσου, με βάση την οποία το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου θα αυξήσει το αμερικανικό δημόσιο χρέος των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά 1,4 τρισεκ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.
Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO), εκτίμησε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που διαθέτουν ασφάλιση υγείας θα μειωθεί κατά 13 εκατομμύρια πρόσωπα μέχρι το 2027 αν περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο, διότι ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπει είναι η κατάργηση των προστίμων που επιβάλλονται για να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι πολίτες με εισοδήματα κάτω από 30.000 δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με το CBO. Κερδισμένοι θα είναι οι Αμερικανοί με ετήσια καθαρά εισοδήματα 100.000 ως 500.000 δολαρίων, κατά την ίδια πηγή.
Οι δημοκρατικοί, που χαρακτηρίζουν το σχέδιο νόμου δώρο για τους πλούσιους και τις μεγάλες εταιρείες, αναμένεται να το καταψηφίσουν στη Γερουσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε (227-205) μια πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου τη 16η Νοεμβρίου. Κανένας δημοκρατικός βουλευτής δεν το ψήφισε. Δεκατρείς ρεπουμπλικάνοι το καταψήφισαν.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις