Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να ξεπουλήσει και να διαλύσει τη ΔΕΗ!


Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να ξεπουλήσει και να διαλύσει τη ΔΕΗ!

Θανάσης Πετράκος

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας 

 


Η απόφαση της κυβέρνησης να υπερβεί τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου για τη ΔΕΗ και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία της και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 3 & 4, τη Μελίτη Ι και την άδεια της Μελίτης ΙΙ, αλλά και το 17% της συμμετοχής του Δημοσίου συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα.
Η κυβέρνηση ψεύδεται. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν την υποχρεώνει να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Απλά επιτρέπει στους ιδιώτες να μπουν στα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Συνεπώς δεν νομιμοποιείται να προβεί σε μια τέτοια καταστροφική, κοινωνική και οικονομική, ενέργεια.
Για τη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί εγκληματική πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών. Κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει.
Ήδη με το 3ο Μνημόνιο, μέσω των περιβόητων ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, αλλά και να εκχωρήσει το 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Ως τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΗ έχασε από τα ΝΟΜΕ 84 εκατ. ευρώ!
Αν πουληθεί το 40% της λιγνιτικής παραγωγής και το 17% των μετοχών της, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ συρρικνώνεται και ιδιωτικοποιείται περαιτέρω. Στο Δημόσιο θα απομείνει μόνο το 34% των μετοχών μιας μικρότερης ΔΕΗ, και αυτό μόνο τυπικά διότι και αυτό είναι πλέον στο Υπερταμείο του Σόιμπλε.
Με την κατάργηση ουσιαστικά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική και το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.
Συγκεκριμένα:
  • α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα. Ήδη το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που έχει αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει μόνο το 55,24% της εγκατεστημένης ισχύος (η ΔΕΗ κατέχει μόνο 8.562 MW από το σύνολο των 15.500 MW) έχει δραματική συνέπεια η Ελλάδα ανάμεσα στο 2005 και το 2016 να είναι «πρωτοπόρος», με τη μεγαλύτερη ανατίμηση της τιμής της KWH κατά 149%!!!
  • β) Θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους εργαζομένους της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους υψηλόμισθους με νέους χαμηλόμισθους επισφαλείς. Ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε στη συνάντηση της Τρίτης για τις θέσεις εργασίας, απλά μόνο στην αρχή.
  • γ) Οι περιοχές των ορυχείων (50.000 στρέμματα στην Αρκαδία και άλλα τόσα περίπου στη Φλώρινα) θα περάσουν στα χέρια των νέων τσιφλικάδων. Θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.
Στόχος της τρόικας είναι να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει αυτό το μέγα κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.
Πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποτρέψει αυτά τα καταστροφικά σχέδια. Είναι η ώρα να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο ένα πλατύ μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων ενάντια στο ξεπούλημα και τη χρεοκοπία της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε στους υπόλοιπους μνημονιακούς υποτακτικούς της τρόικας. Την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός. Η ΔΕΗ είναι και πρέπει να παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού και το «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις