Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Eurogroup: Πριν από τα Χριστούγεννα το βασικό πακέτο των προαπαιτούμενων

Πριν από τα Χριστούγεννα θα έχει υιοθετηθεί το βασικό πακέτο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ανέφεραν ο
απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι είναι πολύ καλό νέο ότι η σκληρή δουλειά που έγινε από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση οδήγησε στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι και επιθυμητό και εφικτό να γίνει στις 22 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι ο ESM σχεδόν ολοκλήρωσε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία εκτιμάται τώρα ότι θα είναι μεγαλύτερη και θα φθάσει τις 25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί τις 20 μονάδες που υπολογιζόταν νωρίτερα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τους χρέους, καθώς εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου 2016 για την εφαρμογή τους, εφόσον χρειασθεί.
Το ύψος της δόσης
Αναφορικά με το ύψος της δόσης που θα εγκρίνει το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες, στις αρχές του νέου έτους, θα γίνει συζήτηση για το ύψος των αποθεμάτων που πρέπει να έχει η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος.
Σημείωσε ότι είχε γίνει στο παρελθόν μία εκτίμηση πως ο ESM θα διαθέσει στην Ελλάδα 18,5 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018, αλλά πρόσθεσε ότι τώρα δεν αναμένεται να γίνει παρά μία ακόμη (η τέταρτη) αξιολόγηση έως το τέλος του προγράμματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι εκφράσθηκε ρητά η ανησυχία του Eurogroup για το γεγονός ότι δεν έχουν απαλλαγεί από τις νομικές ευθύνες τους πρώην στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που κατηγορούνται στην Ελλάδα για αποφάσεις του Ταμείου και είπε ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Σεντένο
Ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, καθώς πρέπει να υπάρχει στο μέλλον οικονομική σταθερότητα. Πρόσθεσε, ότι αυτό πρέπει να γίνει σε κλίμα ενότητας και τόνισε ότι υπάρχουν οι ιδέες και αυτό που μένει να γίνει είναι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις με συμβιβασμούς και συναινέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις