Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ισλαμική Διάσκεψη: πρωτεύουσα της Παλαιστίνης η Ανατολική Ιερουσαλήμ

Η “απάντηση” 57 ισλαμικών χωρών στην απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η κατεχόμενη πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους», αποφάσισε η έκτακτη σύνοδος του
Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

Απευθύνεται παράλληλα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.  

Στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου καταδικάστηκε έντονα η μονομερής απόφαση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύσουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και προστίθεται ότι αποτελεί επίθεση εναντίον της ιστορίας του παλαιστινιακού λαού, του δικαίου και των εθνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για ό,τι θα επιφέρει η απόφαση αυτή.


Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τώρα με αυτή την ιστορική σύνοδο όλος ο κόσμος είδε ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι απροστάτευτη και πως πλέον οι ΗΠΑ δεν θα έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Κάλεσε ξανά τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν το συντομότερο την απόφασή τους.

«Σαν αρχηγοί κρατών ανακοινώσαμε τη στάση μας, "η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας”. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέβη στην παράνομη, παράλογη και ανήθικη ανακοίνωσή της σχετικά με τη Ιερουσαλήμ παρόλες τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις. Επισημαίνουμε από την πρώτη ημέρα πως αυτή η απόφαση είναι άκυρη ενώπιον της συνείδησής μας, ενώπιον της δικαιοσύνης και ενώπιον της ιστορίας. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία αξία για μας. Η σημερινή σύνοδος κορυφής του ΟΙΔ αποτελεί ένα ιστορικό μήνυμα απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση» είπε ο Ερντογάν.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους νέους και όλους τους Παλαιστινίους που αντιστέκονται στην τρομοκρατία του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις