Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

«Σώθηκε» ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντονέρ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι πωλητές γύρου, κεμπάμπ και ντονέρ, στην Ευρώπη πέτυχαν μια σημαντική, αν και οριακή, νίκη σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς οι ευρωβουλευτές δεν
κατάφεραν να θέσουν «εκτός νόμου» ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη διατήρηση της γεύσης και της υγρασίας του κρέατος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να επιτραπεί η χρήση του φωσφορικού άλατος στο κατεψυγμένο κρέας κεμπάμπ, για να εναρμονιστεί με την τρέχουσα πρακτική.
Αυτή η χημική ουσία θεωρητικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στο κεμπάμπ αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρμόζεται. Τα φωσφορικά άλατα επιτρέπονται σε ορισμένα είδη λουκάνικων.
Φυσικές πηγές φωσφορικών αλάτων είναι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.
Το ψήφισμα αυτό καλούσε την Ολομέλεια να ασκήσει βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, καθότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της επιστημονικής αξιολόγησης των ουσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από το τέλος του 2018.
Τί έγινε τελικά με τον γύρο;
Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για την κατάσταση γύρω από τη φημολογούμενη απαγόρευση του γύρου. Τι έγινε όμως; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) είχε επιτρέψει τη συνέχιση χρήσης φωσφορικών αλάτων για τη παραγωγή και συντήρηση του γύρου και άλλων σκευασμάτων κρέατος, όπως τα κεμπάπ και τα ντονέρ.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένας αριθμός ευρωβουλευτών θεωρούσε πως υπήρχαν βάσιμες ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, κάτι στο οποίο η Επιτροπή διαφωνούσε.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται, προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.
Τελικά, στο ψήφισμα οι «γυρο-σκεπτικιστές» δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν και έτσι δόθηκε ένα τέλος στην ιστορία αυτή, που τόσο… ταρακούνησε τους Ευρωπαίους πολίτες.
«Σώσαμε το κεμπάπ σας. Παρακαλούμε» έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις