Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Σκοπιανό: Διγλωσσία από την ΠΓΔΜ, σιγή ιχθύος από την Αθήνα

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τις επαφές με τον Μάθιου Νίμιτς και τις προτάσεις που κατέθεσε,
στην ΠΓΔΜ επικρατεί μια άνευ προηγούμενου διγλωσσία, που «θολώνει» το τοπίο, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. 
Η σκοπιανή κυβέρνηση «άδειασε» πλήρως τον διαπραγματευτής της Βάσο Ναουμόφσκι, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνάντηση με το Νίμιτς, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε, απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του.
Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η επίσημη θέση της σκοπιανής κυβέρνηση, που κάνει λόγο για τη δημιουργία ενεργών προϋποθέσεων, για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας των συναντήσεων, επανέλαβε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι οι προτάσεις που παρέδωσε στις δύο πλευρές, περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις