Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Κύρε Χατζηδάκη,

Κατά αρχάς σας εύχομαι ευτυχές το νέο έτος με υγεία σε εσάς και την οικογένεια σας. Η επιστολή μου έρχεται να προστεθεί στις
διαμαρτυρίες πολλών άλλων συνδημοτών μας και χιλιάδων Ελλήνων για την τοποθέτηση του αγάλματος «Phylax» στην παραλιακή περιοχή του Δήμου μας.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν είμαι θρησκόληπτος και οι σχέσεις μου με την εκκλησία (όχι το Θείο) είναι ιδιαίτερα χαλαρές. Η λέξη άγαλμα είναι πολύ παλιά και προέρχεται από το ρήμα ἀγάλλομαι, που σημαίνει χαίρομαι. Την συναντάμε στην ομηρική ραψωδία γ της Οδύσειας, στ. 274: πολλὰ δ᾽ ἀγάλματ᾽ ἀνῆψεν, ὑφάσματά τε χρυσόν τε. Άγαλμα, λοιπόν, σήμαινει κάτι που χαροποιεί τον άνθρωπο. Στην ίδια οικογένεια λέξεων ανήκουν και η αγαλλίαση, το αγαλλιάζω και το αγαλλίασμα. Κύριε Χατζηδάκη κανείς δεν χαίρεται με την εικόνα του πτηνόμορφου δαίμονα που αναρτήθηκε στην πόλη μας.

Επειδή πολλάκις έχετε αναφέρει ότι το συγκεκριμένο άγαλμα είναι ο μυθικός Τάλως ή προσομοιάζει σε αυτόν, θα σας συμβούλευα να μην το ξανα αναφέρετε αυτό το επιχείρημα γιατί εκτίθεστε. Πράγματι ο μυθικός Τάλως έχει αναπαρασταθεί σε αρχαία νομίσματα με πτερά αλλά δεν υπάρχει ουδεμία αναπαράσταση του ως πτηνόμορφου. Πτηνόμορφες συνήθως απεικονίζονται συγκεκριμένες βαβυλωνιακές δαιμονικές οντότητες. Τέτοιες μορφές δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και τον Δήμο μας σε τοιαύτη περίπτωση. Αντιθέτως ο χώρος τοποθέτησης αυτού αγάλματος που προσβάλει την αισθητική μας, βρίσκεται κοντά στον αρχαίο λιμένα του Φαλήρου, του πρώτου και αρχαιότερου επίνειου της Αθήνας. Από εδώ ξεκίνησε το μυθικό του ταξίδι ο Θησέας. Ευχής έργον θα ήταν λοιπόν αντί του ερυθρού τερατουργήματος να είχαμε τοποθετημένο το άγαλμα του Θησέως. Από την πόλη επίσης απουσιάζουν τα αγάλματα του ιδρυτή της πόλεως Φάληρου. Ο Φάληρος ήταν ο γνωστός ήρωας, γιος του Άλκωνα και εγγονός του Ερεχθέα που πήρε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Δεν υπάρχει επίσης ανδριάντας του διάσημου στρατηγού της αρχαιότητας του Δημητρίου του Φαληρέως.

Εάν το επιθυμείτε είμαι στην διάθεση την δική σας και του Δημοτικού Συμβουλίου για να σας εκθέσω τις απόψεις μου και να σας δείξω σε φωτογραφίες αναπαραστάσεις του μυθικού Τάλως καθώς και αναπαραστάσεις από βαβυλωνιακούς δαίμονες για να δείτε ιδίοις όμμασι που ομοιάζει ο «Phylax» του κ. Γεωργίου.

Κύριε Χατζηδάκη θέλω να σας παρακαλέσω να αποσύρετε άμεσα το ερυθρό άγαλμα της πτηνόμορφης αυτής μορφής γιατί προσβάλει την ιστορία και την αισθητική του τόπου μας. Μέχρι τώρα έχετε δικαίως την φήμη ενός από τους καλύτερους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα, επειδή όμως τα στερνά τιμούν τα πρώτα θα ήταν άδικο για εσάς να συνδεθεί το όνομα σας με το συγκεκριμένο άγαλμα με την παραπλανητική ονομασία «Phylax».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις