Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Πρώην Στρατηγός της Τουρκικής Αεροπορίας καλεί για την άμεση απομάκρυνση όλων των πυρηνικών βομβών των ΗΠΑ από την χώρα

© AP Photo / Αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πηγαίνουν με τα πόδια προς τα μαχητικά αεροσκάφη μετά την επίσκεψη του Υπουργού  Άμυνας Ash Carter την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ κοντά στα Άδανα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες  «για την νέα θεώρηση  της πυρηνικής κατάστασης, οι παγκόσμιες

απειλές από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν ανάγκασαν τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν  από τη δέσμευσή τους  για την προώθηση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.
Στο πλαίσιο της νέας θεώρησης , οι ΗΠΑ θα είναι τώρα σε θέση να αναπτύξουν μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, να αναπτύξουν και να εκσυγχρονίσουν τη δική τους «πυρηνική  τριάδα» και αναπτύξουν  βομβιστικά  αεροσκάφη που θα μεταφέρουν πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο. Το Πεντάγωνο ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον των  ΗΠΑ μέσω των συμβατικών όπλων.
Το Sputnik μίλησε με Τούρκους   εμπειρογνώμονες   για την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ  και τις πιθανές συνέπειες για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Beyazıt Karataş, είναι αντιπρόεδρος,  του αριστερού εθνικιστικού κόμματος «Βατάν» και πρώην Στρατηγός, Αρχηγός  της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος  τόνισε ότι η Αμερικανική πολιτική για τα πυρηνικά όπλα δεν είναι νέα.
«Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή της να ακολουθήσουν  μια πολιτική που αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στην Τουρκία, στη στρατιωτική βάση Incirlik ,  στο πλαίσιο  του πυρηνικού αποτρεπτικού προγράμματος έχουν αναπτυχθεί  50 τακτικές  πυρηνικές  βόμβες εδώ  πολύ καιρό τώρα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει παρόμοια πολιτική ενίσχυσης των  πυρηνικών  δυνατοτήτων τους  για πολλά χρόνια.
Οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πονηρή, πίσω από τα παρασκήνια πολιτική βασισμένη στη μαύρη προπαγάνδα.  Είναι  2018 τώρα και οι ΗΠΑ δήλωσαν  τη στρατηγική για τα πυρηνικά όπλα, ενώ στην πραγματικότητα την εκτελούν  από το 2009. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, οι 3ες και 4ες παλιές εκδόσεις των βόμβων B61 που βρίσκονται στη βάση Incirlik έχουν μακρά αντικατασταθεί από μια σύγχρονη, πιο ισχυρή έκδοση, το B61-12. Είναι προφανές ότι η Αμερική διεξάγει αυτό το έργο για τα τελευταία εννέα χρόνια «, είπε.
Διαβάστε περισσότερα: Ο Λόγιος  ρίχνει φως στους κινδύνους από τα μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων [1] των ΗΠΑ.
Ο πρώην σημαντικός στρατηγός σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα και την Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ έχουν  μια πυρηνική πολιτική παρόμοια με τη στρατηγική της Μέσης Ανατολής στην Ασία.
Είναι σημαντικό να συγκρίνετε τις πυρηνικές κεφαλές που έχει η  Βόρεια Κορέα και οι  Ηνωμένες Πολιτείες. Ας πούμε ότι, εάν η Βόρειος Κορέα έχει  20-30 κεφαλές , τότε οι ΗΠΑ έχουν  χιλιάδες από αυτές. Ο πραγματικός στόχος της Αμερικής, η οποία συχνά επικρίνει τη Βόρεια Κορέα, είναι να περικυκλώσει  την Κίνα και τη Ρωσία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, να ενισχύσει τις θέσεις της στην περιοχή αυτή, καθώς και την αύξηση του όγκου των πωλήσεων όπλων σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν  τη Βόρεια Κορέα ως πρόσχημα».
Ο Karataş επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν  ότι σήμερα δεν είναι μια υπερδύναμη σε όρους των συμβατικών όπλων, ώστε να έχουν  δηλώσει  επισήμως την πρόθεσή τους  για τη δημιουργία του έθνους πυρηνικών δυνατοτήτων.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία μπορεί να γίνει πυρηνικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, είναι απαραίτητο να αρνηθούμε  να ακολουθήσουμε  την Αμερικανική πολιτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή άλλες οργανώσεις. Η Τουρκία δεν πρέπει να ακολουθήσει  την Αμερικανική πολιτική στρατηγική, ώστε να κλείσει η βάση του Ινσιρλίκ και αποσύρει όλα  τα Αμερικανικά  πυρηνικά όπλα από το έδαφός της το συντομότερο δυνατόν. Διαφορετικά, η Τουρκία θα βρεθεί μεταξύ των   πυρηνικών στόχων της  Αμερικής «, τόνισε.
Ο πολιτικός αναλυτής Özdemir Akbal, σχολιάζοντας τις πιθανές διεθνείς συνέπειες της ανακοινωθείσας Αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής, δήλωσε: «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δηλώσεων των ΗΠΑ σχετικά με την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν σκληρή δύναμη και πραγματικές ενέργειες. Η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θα αποστέλλει από καιρό σε καιρό εντολές να βομβαρδίζουν διάφορες εχθρικές θέσεις στα μέλη της αντιπροσωπείας των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Βιετνάμ. Η στρατιωτική διοίκηση θα αντιδρούσε από την πολιτική πλευρά, η οποία είδε σε αυτές τις απαιτήσεις μια προσπάθεια να σύρει τη χώρα σε ένα πόλεμο με την Κίνα, το αίτημα απορρίφθηκε, το οποίο δείχνει σαφώς ότι το σημείο βρασμού, το όριο της υπομονής μιας πλευράς είναι το σημείο συγκράτησης της άλλης πλευράς ».
Διαβάστε περισσότερα: ο  Dοctor Strangelove  επιστρέφει: Αναλύοντας τη νέα Αμερικανική πυρηνική πολιτική[2]
Μια εξήγηση για το τι κρατά πίσω την Αμερική, ο Akbal πρότεινε: «Επί του παρόντος, αυτό το εμπόδιο είναι οι σημερινές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική προσπαθεί επί του παρόντος να επιδείξει τη δύναμή της. Η ιστορία μας δείχνει ότι, παρά τις δυνατότητές της, οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των διαφόρων πολιτικών και οικονομικών περιορισμών, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους στο μέγιστο, και αυτός ο παράγοντας έχει ήδη αποτρέψει έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο ».
Η νέα στρατηγική, η οποία προέκυψε από την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο   καλεί για μια πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, αναφέροντας ότι η Ρωσία μπορεί να «στηρίζεται  στις απειλές των περιορισμένων πυρηνικών πρώτης χρήσης.» λέγοντας ότι  η Μόσχα θα πληρώσει βαρύ τίμημα, αν απειλείται η Αμερική  ή και οι σύμμαχοι , με ακόμη μια  περιορισμένη πυρηνική επίθεση.
Η επανεξέταση της Αμερικανικής πυρηνικής πολιτικής είχε παραγγελθεί από τον Πρόεδρο Trump πριν από ένα χρόνο και η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η νέα στρατηγική είναι σχεδιασμένη για να κάνουν χρήση των πυρηνικών όπλων, λιγότερο πιθανό, αλλά ταυτόχρονα καλεί για νέες πυρηνικές κεφαλές και πυραύλους για να αντιμετωπίσει τις απειλές αντιληπτές  από τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο από Beyazıt Karataş και Özdemir Akbal είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αντικατοπτρίζουν αναγκαστικά τη θέση του Sputnik.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις