Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας “βάζει φρένο στον κατήφορο” της λίρας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έφερε ανάκαμψη στη λίρα μετά την υποχώρησή της σε χαμηλό ρεκόρ, εν μέσω ανησυχιών για την επιρροή Ερντογάν στην νομισματική πολιτική.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα είπε την Τετάρτη ότι θα αναλάβει δράση μετά τις αθρόες πωλήσεις στην τουρκική λίρα, οδηγώντας
σε μερική ανάκαμψη το νόμισμα μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό ρεκόρ, εν μέσω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις για δύο ημέρες, μετά τα σχόλια Eρντογάν ότι σχεδιάζει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

"Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά την μη υγιή διαμόρφωση των τιμών στις αγορές", είπε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της. "Θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, συνεκτιμώντας την επίπτωση αυτών των εξελίξεων στην προοπτική του πληθωρισμού".

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ερντογάν μπορεί να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya και άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν τις εξελίξεις στις αγορές.



Η λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στις 4,4065 λίρες αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει στις 4,5010 λίρες. Αναλυτές είπαν ότι μία αύξηση 200 μονάδων βάσης θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα. Αξιωματούχος, ωστόσο, ανέφερε ότι Ερντογάν και Cetinkaya θα συζητήσουν την διαπραγμάτευση του νομίσματος στην τοπική αγορά με Ιρανούς αξιωματούχους και όχι άλλα οικονομικά θέματα.Η τουρκική λίρα χάνει 15% από τις αρχές του έτους.

Ο Ερντογάν είπε νωρίτερα στην εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η κεντρική τράπεζα, αν και ανεξάρτητη, δεν μπορεί να αγνοήσει την ενεργοποίηση της εκτελεστικής προεδρίας μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις