Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πόσο τυχαίο μπορεί NA EINAI; Υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών, απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες και τώρα ήρθε η ρήξη μεταξύ της Ρωσικής εκκλησίας και του Πατριαρχείου

Του Γιώργου Φαρμάκη

Αν σκεφτεί κανείς την σειρά με την οποία έγιναν τα γεγονότα το τελευταίο διάστημα, θα βγάλει μερικά κρίσιμα συμπεράσματα. Η αρχή έγινε, με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή η συμφωνία βρήκε αντίθετη την Ρωσία, όχι γιατί δεν θέλει να παραχωρηθεί το όνομα Μακεδονία, αλλά γιατί δεν επιθυμεί να υπάρξει ακόμα μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια.

Οι Ρώσοι δεν φοβούνται αυτή την εξέλιξη, αλλά σίγουρα δεν την επικροτούν κιόλας. Αν υπήρχε άλλη επιλογή, θα την προτιμούσαν. Η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση της χώρας μας, θεώρησε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες, προσπάθησαν να εμπλακούν στα εσωτερικά μας ζητήματα και για αυτό τους απέλασε. Ακριβώς το ίδιο….θεώρησε και η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών που διαβάσατε παραπάνω, είναι γνωστό ότι δυσαρέστησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Πούτιν. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, έχει γίνει ιδιαίτερα φιλοαμερικανική (ΌΧΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΟΜΩΣ). Άλλωστε υπάρχουν δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι οι δύο χώρες (ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ) θα έρθουν ακόμα πιο κοντά (από ότι είναι μέχρι σήμερα) σε ότι αφορά τον στρατιωτικό τομέα.

Σαν να μην έφταναν όμως, τα γεγονότα που διαβάσατε παραπάνω, ήρθε και ένα τρίτο (γεγονός), να ταράξει τα νερά. Η Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία, ήρθε σε ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την παροχή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησίας.

Πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα τα παραπάνω; Και να σκεφτεί κανείς, ότι η Ελλάδα έχει πληγώσει σε τρία επίπεδα τις ελληνορωσικές σχέσεις. Στο διπλωματικό (συμφωνία Πρεσπών, απέλαση Ρώσων διπλωματών), στο στρατιωτικό; (φήμες ότι η χώρα μας θα εμβαθύνει τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ, σε αυτό το επίπεδο) και στο θρησκευτικό (ρήξη του Πατριαρχείου, με την Ρωσική Εκκλησία).

Θα πει κανείς: «Τι σχέση έχει η απόφαση του Πατριαρχείου με όλα αυτά; Αφού λειτουργεί χωρίς τις εντολές της κυβέρνησης» Ναι αλλά, πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλα αυτά, από την στιγμή που η Ελλάδα σε 3 επίπεδα….διέρρηξε, τις σχέσεις της με την Ρωσία;

Επίσης, θα πρέπει να δούνε όλοι, πως αντέδρασαν οι Αμερικάνοι, στην είδηση της ρήξης του Πατριαρχείου, με την Ρωσική Εκκλησία.

Την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για την παροχή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία εξέφρασε εκ νέου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χαρακτηρίζει τον κ. Βαρθολομαίο «φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου».
Σχόλιο: Ο Τραμπ δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ και φυσικά δεν ελέγχει τους διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι πολλές φορές δρουν υπέρ των Δημοκρατικών (Αντιπολίτευση-Νέα Τάξη).

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας για τη διακοπή κάθε επικοινωνίας με το Φανάρι, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει τη διασφάλιση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ουκρανία, καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο αξιωματούχος αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας όλων των μελών των ομάδων να διοικούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση.

Οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Υποστηρίζουμε επίσης την Ουκρανία, καθώς χαράζει τη δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και συνεργασίες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Τα σχόλια δικά σας!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις