Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Αναλυτές κάνουν απολογισμό του συλλαλητηρίου: Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ειλημμένες

Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Μετά το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου το πλήθος συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει για τη «Μακεδονία», η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.


Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η διαδήλωση σημαδεύτηκε από άγριες συγκρούσεις, μέσα σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά, με αποτέλεσμα τραυματισμούς πολιτών, αστυνομικών και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Πότε ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών: Οι αποφάσεις της Διάσκεψης, τι εξετάζει η ΝΔ
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik, παρά το ογκώδες συλλαλητήριο με τη μεγάλη συμμετοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει κάτι στις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο τα συλλαλητήρια μπορούν να λειτουργήσουν σαν μέσα πίεσης στις κυβερνητικές αποφάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πιστεύω ότι το συλλαλητήριο μπορεί να ανατρέψει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις τις κυβέρνησης», επισημαίνει μιλώντας στο Sputnik η Μαίρη Μπόση καθηγήτρια διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Όπως έγινε γνωστό, έως το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε το σχετικό νομοσχέδιο να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις, σήμερα και αύριο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση για δυο ακόμη ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Η Αστυνομία έκανε λόγο συμμετοχή περίπου εξήντα 60.000 πολιτών στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

«Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, 71 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και δύο από την Κρήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της αστυνομίας.

«Παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις της αστυνομίας, η χθεσινή συγκέντρωση ήταν πάρα πολύ μεγάλη και τη θεωρώ ενδεικτική της ανησυχίας για το θέμα αυτό μιας σημαντικής μερίδας του ελληνικού λαού. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και η μαζική παρουσία νεολαίας», τονίζει μιλώντας στο Sputnik, ο συγγραφέας και πρώην ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

«Ελπίζω ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές να πήραν το μήνυμα. Ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές θα αντιληφθούν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ένα συνηθισμένο, τρέχον θέμα, γιατί αγγίζει τη βαθύτερη ταυτότητα του ελληνικού λαού», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με δημοψήφισμα.

«Από την αρχή που ανέκυψε αυτό το πρόβλημα, τον Ιανουάριο του 2018, έχω υποστηρίξει ότι μπορεί να λυθεί μόνο με δημοψήφισμα. Ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει κανείς για την ίδια τη Συμφωνία, πρέπει να την υποβάλλουν, πριν την κύρωσή της, στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα, όπως έχει άλλωστε ζητήσει μια πλειάδα προσωπικοτήτων, μεταξύ τους και επιφανείς εκπρόσωποι της τέχνης, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, προερχόμενοι και από τον χώρο της Αριστεράς και από τον χώρο της Δεξιάς. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλωστε προτείνει διευρυμένη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψηφίσματα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ο κ. Κωνσταντακόπουλος, αν ο πρωθυπουργός επιλέξει το δημοψήφισμα θα βγει κερδισμένος.

«Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει, έστω και την ύστατη, αυτή τη δημοκρατική και εθνικά υπεύθυνη λύση, θα τον υποστηρίξει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, και οι Αριστεροί και οι Δεξιοί, και οι οπαδοί και οι αντίπαλοι της Συμφωνίας. Θα βγει απόλυτα κερδισμένος, ότι κι αν γίνει τελικά στο δημοψήφισμα. Όλοι οι Έλληνες θα εκτιμήσουν το θάρρος, την ευθυκρισία και τη στάση του. Είναι η μόνη λύση που διαφυλάσσει το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματός μας, την εθνική ενότητα του ελληνικού λαού και αποτρέπει την εμφάνιση παραγόντων που ευνοούν καταστάσεις Διχασμού, που κανείς 'Έλληνας δημοκράτης και πατριώτης δεν επιθυμεί να δει στη χώρα μας και που είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, οσάκις εμφανίσθηκαν στην ιστορία μας. Ελπίζω και τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα και όλοι οι Βουλευτές, να υποστηρίξουν μια τέτοια λύση, που υλοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας, θεμέλιο του πολιτεύματός μας, και προστατεύει επίσης την αρχή της Εθνικής Κυριαρχίας».

Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο του ότι η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη.

«Το ελπίζω βέβαια, αλλά, όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, φοβούμαι δυστυχώς ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην άποψή της να περάσει έτσι κι αλλιώς τη Συμφωνία από τη Βουλή, χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στους 'Έλληνες πολίτες να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν. Αν αυτό συμβεί, πολύ φοβάμαι ότι οι αρνητικές συνέπειες θα υπερβούν κατά πολύ το συγκεκριμένο θέμα, υπό ποια ονομασία δηλαδή θα αναγνωρίσει η Ελλάδα την πΓΔΜ. Θα είναι πάρα πολύ κρίμα για την κυβέρνηση, κυρίως όμως θα είναι πάρα πολύ κρίμα για τον ελληνικό λαό», καταλήγει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Χτύπησαν τον Κωστή Νταντάμη, φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Sputnik 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, stringer του Sputnik, που βρισκόταν στο σημείο για να καλύψει τις εξελίξεις γύρω από το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο ίδιος αφού δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Παράλληλα, οι άγνωστοι που επιτέθηκαν στον φωτορεπόρτερ, έκλεψαν και τον εξοπλισμό του. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας ακόμη φωτορεπόρτερ, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ, αναφέρει ότι τραυματίστηκε σοβαρά εικονολήπτης του σταθμού μετά από επίθεση σε συνεργείο του καναλιού.

Πνίγηκαν από τα χημικά
Ηλικιωμένος προσπαθεί να προστατεύσει τα μάτια του από τα δακρυγόνα, μικρά παιδιά με ελληνικές σημαίες καλύπτουν με όποιον τρόπο βρουν τα πρόσωπά τους, ένας άντρας σκουπίζει το πρόσωπο ενός αγοριού. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Sputnik συγκινούν.
Δίωξη για κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των συλληφθέντων στα επεισόδια
Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με δίωξη για δύο κακουργήματα και έξι πλημμελήματα βρίσκονται οι συλληφθέντες σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή στα επεισόδια έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Οι συλληφθέντες, έξι άντρες και μία γυναίκα, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις