Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

EKTAKTO - Νέα «Στροβίλια» στην Κύπρο: Οι Τούρκοι επιχείρησαν εισβολή στον Άγιο Σωζόμενο και απωθήθηκαν από την Εθνοφρουρά!

Για μια ακόμα φορά τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα επιχείρησαν να δημιουργήσουν νέα «Στροβίλια» και εξέτασαν τον βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής φρουράς
αφού πριν από λίγες μέρες προχώρησαν σε νέα κίνηση εκφοβισμού στην περιοχή Γερίου -Αγίου Σωζόμενου αναπτύσσοντας στρατιωτική δύναμη με παράταξη αρμάτων σε θέση μάχης, χωρίς ωστόσο, να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη γιατί αντέδρασαν άμεσα οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις.
Σύμφωνα το κυπριακό Σίγμα και τις στρατιωτικές του πηγές πρόκειται για άρματα της επιλαρχίας που εδρεύει στην περιοχή της σκλαβωμένης Τύμπου και η οποία ανήκει στην 28 Μεραρχία του Αττίλα που έχει την έδρα της στη σκλαβωμένη ‘Ασσια.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Εθνικής Φρουράς η οποία απάντησε στις κινήσεις του κατοχικού στρατού παρατάσσοντας άρματα μάχης.

Αυτή την φορά η κυπριακή κυβέρνηση αντίθετα με την υπόθεση των Στροβιλίων όπου υπήρξε απώλεια εθνικού κυπριακού εδάφους παραδέχτηκε το περιστατικό άμεσα καθώς στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ το βράδυ της Κυριακής,προχώρησε σε δηλώσεις, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ο οποίος έκανε λόγο για συχνό φαινόμενο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός στους πολίτες!
Τα τουρκικά άρματα παρέμειναν στην περιοχή για 48 ώρες και ακολούθως αποσύρθηκαν.
Η Εθνική Φρουρά αυτή την φορά ανταποκρίθηκε αμέσως.
Η τουρκική στρατιωτική κίνηση έγινε μόλις δύο βδομάδες μετά την παραβίαση στα Στροβίλια και τον αποκλεισμό των κατοικιών τεσσάρων οικογενειών Ελληνοκυπρίων.
Η “αναδιαμόρφωση” συνόρων έγινε στην Κύπρο μετά το “πράσινο φως” της Βρετανίας στις τουρκικές δυνάμεις. “Ανοίγουν στόματα” πλέον για την “στρατηγική ψυχραιμία” Ν.Αναστασιάδη καθώς οι πολίτες ανέφεραν πως και επίσημα έχουμε την πρώτη απώλεια εθνικού εδάφους από το 1974!
Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν πριν δύο εβδομάδες τάχιστα σε “οικιστική προέλαση” δηλαδή εποικισμό της περιοχής που κατέλαβαν!
Ο «Φιλελεύθερος» σε οδοιπορικό κατέγραψε συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δείχνουν οικιστική προέλαση του Αττίλα, μέχρι μόλις μερικά μέτρα από το φυλάκιο της Αστυνομίας των Βάσεων η οποία είναι υπεύθυνη για τη διέλευση των οχημάτων από το κατοχικό οδόφραγμα.
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια Ελληνοκυπρίων, είναι ολοφάνερο ότι έχουν κατοικηθεί εδώ και ένα περίπου μήνα, καταγγέλλουν κάτοικοι. Και κανείς δεν μιλούσε.
«Και όσοι είναι δυνατόν να μην το πιστεύουν, να έρθουν στην περιοχή να τους τα δείξουμε ή το βράδυ να ακούσουν τις φωνές των παιδιών των Τούρκων και τα φώτα που ανάβουν», λέχθηκε χαρακτηριστικά από Ελληνοκύπριο κάτοικο της περιοχής.
Υπάρχουν περίπου δέκα σπίτια στην περιοχή, τρία εκ των οποίων οι ένοπλοι στρατιώτες και αξιωματικοί του “Αττίλα” τα επιδιόρθωσαν και τα έδωσαν προς κατοίκηση
Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι είχαν αποθρασυνθεί από την περίπτωση των Στροβιλίων και επιχείρησαν να επαναλάβουν μια παρόμοια ενέργεια στον Άγιο Σωζόμενο. Αυτή την φορά όμως η Λευκωσία ήταν έτοιμη για να ανταπεξέλθει στη νέα πρόκληση πριν αυτή εκτυλιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μόνο με πολεμική ενέργεια θα μπορούσε πλέον να διευθετηθεί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ”Σημερινή” της Κυριακής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ήγειρε προς τη Γερμανίδα ομόλογο του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία, το θέμα μεταφοράς μιας επιλαρχίας 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leoprad 2A4 στην Κύπρο.Θέμα, το οποίο αποκάλυψε η ”ΣΗΜΕΡΙΝΗ” τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο, με δεδομένη και τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη αμυντική σχέση του με τη Λευκωσία, αντικρίζει θετικότατα το κυπριακό ενδιαφέρον για την αγορά των Leopard, σε μελλοντικό στάδιο, άρματα τα οποία θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιχειρησιακή ισχύ της Εθνικής Φρουράς.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις