Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το «ντόμινο» που αυξάνει το πιτόγυρο: Με 3 ευρώ φτιάχνεις 5 πιτόγυρα, όχι ένα! – Δες πως - (VIDEO)

Ντόμινο ανατιµήσεων σε µια σειρά από τρόφιµα και κρεατοσκευάσµατα, όπως το σουβλάκι και ο γύρος, φέρνει η ραγδαία αύξηση της τιµής του χοιρινού κρέατος


Ήδη, κάποιοι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων προανήγγειλαν αυξήσεις έως και 15% στα σουβλάκια από την 1η Μαΐου, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Πρωτοφανής είναι η αύξηση για εδώ και τρεις δεκαετίες. Η «πηγή του κακού» εντοπίζεται στην Κίνα και στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη. Η κινεζική κυβέρνηση κατόπιν εντολών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας υποχρεώθηκε να θανατώσει κάποιες εκατοµµύρια χοιροµάνες που προσβλήθηκαν από λοίµωξη, µε αποτέλεσµα οι Κινέζοι να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Έτσι, τεράστιες ποσότητες κρέατος από την Ευρώπη φεύγουν προς την Κίνα, µειώνοντας δραµατικά τα αποθέµατα στην Ευρώπη και πιέζοντας προς τα πάνω τις τιµές.

Αναπόφευκτα κάποιο µέρος της αύξησης θα περάσει στους πελάτες. Ωστόσο παρότι για την ανατίμηση υποτίθεται φταίνε οι Κινέζοι, ο Νίκος Λούστας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Megas Υeeros, από το 2017 «πίεζε» για αύξηση της τιμής.

Η εταιρεία του παρασκευάζει και μεταπωλεί 30 τόνους γύρο την ημέρα και έχει παρουσία σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αυστραλία – μιλάμε για μεγάλη βιομηχανία γύρου!

Στη συνέντευξη του στα ΝΕΑ, που «θάβει» τους άλλους σουβλατζήδες, τόνιζε μάλιστα ότι  «ο υπερκατεψυγμένος γύρος διασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος».

Εντάξει, επειδή εμείς δεν ζούμε σε άλλη χώρα ή Ήπειρο, θέλουμε καλό σουβλάκι και σε λογική τιμή, ειδικά όταν δεν πρόκειται για ένα στο δρόμο, αλλά πολλά και στο σπίτι.

Φτιάχνονται εύκολα; Ναι, λέει η γιαγιά Κυριακούλα, και με τα ίδια χρήματα, θα έχετε 5 σπιτικά σουβλάκια με πίτα, όπως τα θέλετε και όποτε τα θέλετε, και κρεατάκι Ελληνικό!

Πώς θα φτιάξετε και εσείς σουβλάκια στο σπίτι
Υλικά
Κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια για σουβλάκια (κομμάτια κοτόπουλου ή χοιρινού χωρίς πολύ λίπος)
Πίτες (μπορούν να επιλεγούν και άλλα είδη εκτός από την κλασσική, όπως πίτα σίκαλης, ολικής άλεσης ή αραβική πίτα)
Σάλτσα: γιαούρτι στραγγιστό ή σπιτικό τζατζίκι ή σπιτική σάλτσα μουστάρδας
Ντομάτα- κρεμμύδι και προαιρετικά άλλα λαχανικά: καρότο τριμμένο, μαρούλι, λάχανο
Πατάτες επίσης προαιρετικά
Εκτέλεση
Μπορείτε να αγοράσετε το κρέας (χοιρινό ή κοτόπουλο) έτοιμο, κομμένο και περασμένο σε καλαμάκια. Περίπου ½ κιλό αρκεί για 5-6 σουβλάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να το περάσετε εσείς σε καλαμάκια, προσθέτοντας ανάμεσα και λαχανικά όπως πιπεριά, ντομάτα και κρεμμύδι.
Λαδώνετε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε μπαχαρικά, όπως ρίγανη, λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι, ή το μαρινάρετε επιπλέον και με λίγη μουστάρδα.
Ψήνετε τα καλαμάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στη σχάρα του φούρνου με θέρμανση πάνω-κάτω για περίπου 15-20 λεπτά στους 180 °C, ή τα τηγανίζετε σε μεγάλο τηγάνι (ακόμα και σε αυτό με σχάρα) με ελάχιστο ελαιόλαδο – σ’ αυτή την περίπτωση να τα γυρίζετε συχνά απ’ όλες τις μεριές. Φυσικά μπορούν να ψηθούν τέλεια αν έχετε ΒΒQ ή τα βάλετε σε οποιοδήποτε grill.
Ψήνετε τις πίτες για περίπου 1 λεπτό από την κάθε μεριά, στη σχάρα του φούρνου στο grill ή σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα.
Γεμίζετε τις πίτες με τα σουβλάκια και προσθέτετε τα σαλατικά και τις σάλτσες προτίμησής σας, ακόμα και πατατούλες τηγανιτές, αν θέλετε.
Ευκολάκι;

Ναι εύκολο είναι κι αν έχεις τα βασικά υλικά στο σπίτι, ακόμα και στην κατάψυξη, μπορείς να φας σε χρόνο ρεκόρ, από τα χεράκια σου. Και μην ξεχνάς, η εμπειρία και η φαντασία θα σε κάνει να φτιάξεις σούπερ σουβλάκια που δεν έφαγες ποτέ έτοιμα!

Κι εδώ δες πως τυλίγεται το πιτόγυρο – δεν είναι και… rocket science!




ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις