Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Αγώνας 100 ημερών για τις Belh@rra: Πόσο θα κοστίσουν – «Αν βρούμε χρήματα θα τις αγοράσουμε»

«Εχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των φρεγατών», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος εξηγώντας ότι με την υπογραφή της λεγόμενης επιστολής προθέσεως (LOI) η Ελλάδα εξέφρασε την
πρόθεσή της να προχωρήσει στην αγορά δύο πολεμικών πλοίων τύπου Belh@rra από τη Γαλλία. Στην επιστολή προθέσεως για απόκτηση των φρεγατών, που συνυπογράφτηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κυρία Παρλί, αναφέρεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί δύο πολεμικά πλοία τύπου Belh@rra από τη Naval, ναυπηγική βιομηχανία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο γαλλικό κράτος.

Στη LOI αναφέρεται ότι η Αθήνα θεωρεί την Γαλλία αποκλειστικό συνομιλητή για την προμήθεια φρεγατών και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις Belh@rra που έχει ήδη παραγγείλει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Στο ακροτελεύτιο άρθρο της επιστολής προθέσεως αναφέρεται ότι η LOI δεν αποτελεί οικονομική, ούτε νομική δέσμευση για την Ελλάδα και τη Γαλλία, άλλωστε η αγορά των φρεγατών δεν έχει εγκριθεί τυπικώς από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας.

«Αν βρούμε χρήματα θα τις αγοράσουμε»

Οι Γάλλοι επέμειναν στην υπογραφή του προσύμφωνου για την πώληση των δύο Belh@rra στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επιχειρηματολογώντας ότι χρειάζονται ένα διακρατικό κείμενο ώστε να αναζητήσουν χρηματοδότηση. Από τη γαλλική DGA (Διεύθυνση Εξοπλισμών) δίνουν προφορικές εγγυήσεις ότι το Παρίσι θα μπει εγγυητής για να διασφαλιστούν οι υποψήφιοι πιστωτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν δανείζοντας την Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφερόμενη τιμή για καθεμία από τις δύο φρεγάτες -δηλαδή για την πλατφόρμα με τα βασικά συστήματα, χωρίς ILS και χωρίς ανταλλακτικά- ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ για δύο «γυμνά» πολεμικά πλοία. Με την προσθήκη οπλικών συστημάτων, κυρίως των πυραύλων Scalp Naval, το κόστος για τις δύο Belh@rra εκτοξεύεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι να προσεγγίσει τα 2-2,4 δισ. ευρώ. Στη δαπάνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κονδύλι για τις υποδομές συντήρησης και υποστήριξης των Belh@rra στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

«Αν βρούμε χρήματα θα τις αγοράσουμε», λέει στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το γαλλικό Δημόσιο αναδεικνύοντας την κομβική σημασία που έχει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Αγώνας 100 ημερών

Από τη γαλλική DGA ασκούν πιέσεις η τελική συμφωνία για την προμήθεια των δύο φρεγατών Belh@rra να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020. Ζητούν δηλαδή στο διάστημα των επόμενων 100 ημερών να έχει συμβασιοποιηθεί η αγορά των γαλλικών φρεγατών. Το χρονικό διάστημα είναι μικρό και το φιλόδοξο σχέδιο επισημοποίησης της συμφωνίας για προμήθεια των δύο Belh@rra μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020 προϋποθέτει την επίσπευση των διαδικασιών, ενδεχόμενο που αυξάνει την πιθανότητα λαθών. Οι Γάλλοι υπόσχονται ότι αν το deal κλείσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει τη δεύτερη Belh@rra που θα ναυπηγηθεί από την κρατική Naval Group, κάτι που προσδιορίζεται για τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.
«Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Eχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το επόμενο 15ημερο αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο ανάληψης -έστω και μικρού- υποκατασκευαστικού έργου από ελληνικές ναυπηγικές βιομηχανίες.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας

Η έναρξη ναυπήγησης της φρεγάτας Belh@rra θα γίνει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο ναυπηγείο της Naval στη Λοριάν. Στην ελεγχόμενη από το γαλλικό Δημόσιο εταιρεία σχεδίασαν την Belh@rra σαν μια μικρότερη και πιο συμπαγή φρεγάτα Fremm αλλά με τις ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες που θα μπορεί να υλοποιεί αποστολές μεγάλου βεληνεκούς σε ανοιχτή θάλασσα, σε αβαθή ύδατα ή σε επιχειρησιακό περιβάλλον με έντονη κινητικότητα και περιορισμένο χώρο για ελιγμούς, κατά μόνας ή ως μέρος task force.

Η Belh@rra θα είναι χτισμένη σε μια πλατφόρμα με ανθεκτικά συστήματα και χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στο πλοίο να διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα μετά από ζημιά. Θα διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες πολέμου επιφανείας καθώς και αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και ασύμμετρου πολέμου, ενώ θα έχει δυνατότητα κρούσης σε μεγάλο βεληνεκές και χαρακτηριστικά stealth. Ολα τα συστήματα που θα ενσωματωθούν στη νέα φρεγάτα είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης.

Για την προστασία της από αέρος η φρεγάτα Belh@rra θα είναι εξοπλισμένη με έως και 32 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. Θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, δύο σόναρ, μια εξελιγμένη έκδοση του CAPTAS-4 της Thales και ένα πρωραίο σόναρ Kingklip Mk2, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12 χιλιόμετρα. Επίσης θα φέρει πυραύλους Exocet.

Στη Naval Group τονίζουν ότι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας φρεγάτας προέρχεται από την ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο Scalp Naval, το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM) με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις