Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019

ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ - Φυλάκιση έως και δύο χρόνια για βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για παιδεραστία, βιασμό και διακίνηση μεταναστών με βάση τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας.


Φυλάκιση έως δύο χρόνια θα προβλέπεται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για παιδεραστία, βιασμό και διακίνηση μεταναστών.

Κατά την δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε σειρά αλλαγών.

Όπως ανέφερε, επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως δύο χρόνια έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

«Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επίσης γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο τιμωρίας της διακίνησης μεταναστών καθώς αυξάνονται πρόστιμα και ποινές για κάθε μεταφερόμενο άτομο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Αυστηρότερα θα τιμωρείται και ο βιασμός (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

Σε άλλη πρόβλεψη αναφορικά με την κλοπή όταν αυτή διαπράττεται από δύο ή περισσότερους τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Ακόμα, τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

«Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», δήλωσε ο υπουργός.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις