Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

EKTAKTO / EKTAKTO - Εκκενώνουν την... Βεγγάζη του Χ.Χαφτάρ οι ΗΠΑ - Προς αεροπορικό κτύπημα της Τουρκίας στη Λιβύη;

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν από στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό την Βεγγάζη της Λιβύης η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ,
δημιουργώντας ανησυχία ως προ το τι μέλλει γενέσθαι στην έδρα των δυνάμεων του LNΑ.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!


Διάχυτες εκτιμήσεις, ενδείξεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει σε θεαματικές κινήσεις, προκειμένου να ενισχύσει το καθεστώς της Τρίπολης και μέσα σε αυτές δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και ο βομβαρδισμός των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ και της έδρας του LNA.
Και αυτό πιθανότατα θα συμβεί αμέσως μετά την αποχώρηση του Φαγέζ αλ Σαράζ από την Τουρκία, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν ακόμη και αυτών που βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης.

Η Άγκυρα ενδεχομένως να σχεδιάζει μια τέτοια θεαματική κίνηση και για αυτό το λόγο έχει ήδη ειδοποιήσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι για να αποφύγουν τυχόν απώλειες εκκενώνουν την περιοχή.
Από επιχειρησιακή πλευράς είναι κάτι απόλυτα εντός των δυνατοτήτων της τουρκικής Αεροπορίας.
Πρόκειται για διαδικασίες που έχουν εκτελεστεί και κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟΪκών ασκήσεων.
Οκτώ F-16 με 16 βόμβες τουρκικής κατασκευής βόμβες λέιζερ  (για να διαφημιστούν και τα τουρκικά όπλα) LGK-84 των 500lb και 2.000lb και με εμβέλεια που προσεγγίζει τα 12km, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα σε εγκαταστάσεις και συγκεντρώσεις δυνάμεων και κυρίως ψυχολογικό πλήγμα Το ίδιο ισχύει και με την χρήση πυραύλων cruise SOM: Άσχετα από το ουσιαστικό αποτέλεσμα, ένα τέτοιο κτύπημα θα είχε ψυχολογική επίπτωση στις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ.
Άλλωστε οι Τούρκοι  μπορούν να επικαλεστούν ότι η επίθεση έγινε βάσει…  «αιτήματος» του μορφώματος της Τρίπολης, προαναγγέλοντας έτσι ουσιαστικά και την εμπλοκή τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη.
Όπως αναφέρθηκε επιχειρησιακά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει 7 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως τη δύναμη αυτή να πάει και να επιστρέψει από τη Λιβύη, πετώντας σε διεθνή εναέριο χώρο.
Ως μόνο πρόβλημα ενδέχεται να είναι η Αίγυπτος η οποία επιτηρεί φυσικά τον εναέριο χώρο και η εμφάνιση ενός τέτοιου αεροπορικού σχηματισμού, θα θέσει την Αεροπορία της σε συναγερμό.
Να σημειώσουμε ότι βάσει της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, τα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λιβύης απόλυτα ελεύθερα!
Ανάλογη απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Τρίπολη, ίσως έχει να κάνει με την αντίδραση του LNA σε μια τέτοια επίθεση και ως αντίποινα να κτυπήσει τη λιβυκή πρωτεύουσα με ότι μέσα διαθέτει.  
Όπως άλλωστε φαίνεται και στο σχετικό βίντεο ένα επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-35 του LNA πετά πάνω από την περιοχή Ramle κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης!
Την  ίδια ώρα οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά της Τρίπολης τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τεράστια φάλαγγα από οχήματα κατευθύνεται από την Βεγγάζη στην Τρίπολη.
Αυτές οι ενδείξεις ότι επίκειται η πτώση της πόλης στις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενισχύουν και τις σκέψεις ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για κάτι «θεαματικό» για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις