Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ – Συμμαχία Αθήνας-LNA κατά Άγκυρας – Δένδιας: «Συμφωνούμε με τις θέσεις του Χαφτάρ»

Η συμμαχία Ελλάδας-LNA είναι πλέον γεγονός. Αυτό επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας σε ανάρτηση στο twitter του.


Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!


Τι έγραψε στο λογαριασμό του:
Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του Στρατάρχη Khalifa Haftar, οι οποίες συμπίπτουν με τις δικές μας, για την απόλυτη ακυρότητα των δύο μνημονίων και για το πόσο επιβλαβή είναι για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, όπως και για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ιστορική επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη
Για επενδύσεις και συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Λιβύης κάλεσα την Ελλάδα τα στελέχη του Χαλίφα Χαφτάρ, τονίζοντας πως δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία η υλοποίηση των παράνομων σχεδίων της. Επιπλέον σχεδιάστηκε το άνοιγμα προξενείου στη Βεγγάζη.

Με τον Λίβυο πρωθυπουργό του Χαλίφα Χαφτάρ, Αμπντουλάχ αλ Θάνι συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλιου της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάραζ, αλλά και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αλ Θάνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε, δε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράζ με την Τουρκία και ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.
Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία
Μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως στην περίπτωση θερμού επεισοδίου μόνο η Άγκυρα έχει να χάσει. Και αυτό τη στιγμή που ίδιος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά της Λιβύη, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Αργότερα θα πραγματοποιήσει ταξίδι-«αστραπή» στην Κύπρο, ενώ θα ενημερώσει και την Αίγυπτο για τη σημερινή του δράση.
Η Αθήνα επιτέλους κινητοποιήθηκε και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα και εμπράκτως στους επιθετικούς γείτονες. Ελπίζουμε πως αυτό θα συνεχιστεί και δεν θα επιστρέψουμε στην αδράνεια και την απάθεια για τις σοβαρές απειλές για την ελληνική κυριαρχία.
«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real.
Προσθέτει όμως ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της και πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι».
«Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είναι ομόθυμη και ανεπιφύλακτη από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας και αυτό είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό μας όπλο», επισημαίνει και τονίζει.
«Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου».
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης. «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων «εθνικών συμφερόντων» της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας σημειώνει: «Δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως στην πρόσφατη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια του γ.γ. για την επίλυση του ζητήματος. «Ωστόσο, παρά το θετικό βήμα που έγινε στο Βερολίνο για την επανέναρξη των συνομιλιών, η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς».
Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν στρατηγικό στόχο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Θεωρώ δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας αναμένεται να φθάσει το απόγευμα στην Κύπρο για να πληροφορήσει τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις επαφές που πραγματοποιεί την Κυριακή σε Λιβύη και Αίγυπτο.
Ο κ. Δένδιας θα κάνει σύντομη στάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Οι επαφές του κ. Δένδια πραγματοποιούνται μια ημέρα μετά την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της συμφωνίας συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας, που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, στις 27 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις