Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ο άνθρωπος που άνοιγε τον δρόμο για τα καταστροφικά έργα στις Σκουριές

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε για δεύτερη φορά τη συνέχιση των έργων στις Σκουριές, παρότι οι δραστηριότητες της εταιρείας Eldorado Gold ήδη είχαν προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου είχε απορρίψει την προσφυγή 264 κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2011 που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την «επένδυση» στις Σκουριές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εισηγήτρια του Ε’ Τμήματος είναι η σημερινή υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζε τότε μιλώντας στην ΕΦ. ΣΥΝ την απόφαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη (η οποία πάντως δυσαρέστησε με τη στάση της στη συνέχεια μεγάλο κομμάτι του κόσμου): «Ηταν εμφανές ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο από την προηγούμενη απόφαση. Η χρονική συγκυρία είναι τουλάχιστον περίεργη -32 ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη απόφαση- αμέσως μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού κ. Λαφαζάνη ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται σ’ αυτό το ”επενδυτικό” σχέδιο».

«Κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η στιγμή» δήλωνε ο νομικός κ. Μπάλιας. «Η απόφαση δίνει σήμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι δικαστές έχουν επιλέξει πλευρά. Πρόκειται για καθαρά πολιτική παρέμβαση του ΣτΕ υπέρ της επένδυσης».

Αντίστοιχη απόφαση είχε υπάρξει και τον Μάρτιο του 2013. Τότε το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως ώστε να συνεχίσουν κανονικά “τα έργα εκμετάλλευσης χρυσού στη θέση Σκουριές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ»”.

Ειδικότερα, το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε απορρίψει την προσφυγή του Συλλόγου και κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς που στρεφόντουσαν κατά το σκέλος εκείνο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Σκουριών και τις ευρύτερες περιοχές.

Εισηγήτρια και τότε ήταν η σημερινή υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Υπάρχει πλήθος ακόμη αρνητικών αποφάσεων που το ΣτΕ επί των ημερών της Α. Σακελλαροπούλου, με τις οποίες ματαιώθηκαν οι δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που βλέπουν σήμερα τον τόπο τους κατεστραμμένο.

Στο άκουσμα του ονόματός της από τον πρωθυπουργό σήμερα, πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν με σκωπτική διάθεση. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, διαπίστωσαν.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις