Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ – Οι φυλές της Μισράτα στηρίζουν Χαφτάρ: «Θα πολεμήσουμε την Τουρκία» – Μεταφέρθηκαν Σύριοι τζιχαντιστές στην Τρίπολη

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Τέσσερα αεροπλάνα που μετέφεραν Σύριους μαχητές προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μίτιγκα, χθες Τετάρτη. Σύμφωνα με γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, οι αερογραμμές Ajniha,
οι οποίες ανήκουν στον πρώην ηγέτη της LIBG, Abdelhakim Belhaj, καθώς και η εταιρεία Afriqiyah, μετέφεραν μεγάλο αριθμό ισλαμιστών εξτρεμιστών από τη Συρία στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός ανέφερε επίσης ότι τέσσερα αεροσκάφη αυτών των δύο αεροπορικών εταιρειών πραγματοποίησαν μη καταχωρημένες πτήσεις μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής για να μεταφέρουν στη χώρα τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.


Ο LIFG είναι μια ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα που συγκροτήθηκε για να ανατρέψει τον Μουαμάρ Καντάφι και να εγκαταστήσει ένα χαλιφάτο στη Λιβύη. Χαρακτηρίστικε τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη το 1999.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι οι Σύριοι τζιχαντιστές πιστοί στην Τουρκία έχουν ανοίξει κέντρα για στρατολόγηση όσων επιθυμούν να μεταφερθούν στη Λιβύη, για να πολεμήσουν υπέρ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φαγέζ αλ Σάραζ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο δήλωσε, μέσω της σελίδας του στο Facebook, ότι έχουν ανοίξει 4 κέντρα στρατολόγησης στην περιοχή Αφρίν (βόρεια του Χαλεπίου), σημειώνοντας ότι αυτά χρηματοδοτούνται από την Τουρκία και τα διαχειρίζονται οι ισλαμιστικές παρατάξεις Hamza Brigade, Levant Front, Mutasim Brigade και Northern District.

Πάντως όσο η Τουρκία «πλημμυρίζει» τη Λιβύη με τρομοκράτες, οι Λίβυοι ετοιμάζονται να απαντήσουν. Οι φυλές της Μισράτα πραγματοποίησαν επείγουσα συνάντηση στη Βεγγάζη, όπου εξέφρασαν επίσημα τη στήριξή τους στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και δήλωσαν ότι θα είναι «στην πρώτη γραμμή για να τιμωρήσουν την προδοσία όσων υπονομεύουν τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια της Λιβύης».

Ο Abdel-Raouf Al-Khidr, ένας από τους συντονιστές της συνάντησης των φυλών της Μισράτα, επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην «Independent Arabia»  την Τετάρτη ότι στη συνάντηση συμμετείχαν 30 σεΐχηδες, εκ των οποίων ο καθένας εκπροσωπεί μια φυλή παράλληλα με έναν συντονιστή νεολαίας από κάθε φυλή, εξηγώντας ότι η θέση τους «είναι σταθερή όσον αφορά την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και την απελευθέρωση όλου του εδάφους της Λιβύης στον πόλεμό της κατά της Αδελφότητας» (Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία υποστηρίζει η Τουρκία).

Ο Al-Khidr συνέχισε τονίζοντας πως «σε περίπτωση που τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Λιβύη, θα τους αντιμετωπίσουμε», προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να παρέμβει στη Λιβύη».

Εκτός του LNA, η λιβυκή κοινωνία έχει αρχίσει να ξεσηκώνεται και να αντιδρά απέναντι στο καθεστώς κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, η οποία παρόλο που ελέγχει το μικρότερο κομμάτι της χώρας έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας στη Λιβύη.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, οι φυλές της Λιβύης, καθώς και οι σύμμαχοι του LNA, όπως Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων, δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην Τουρκία να εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο.

Η Άγκυρα ήδη κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς οι εξελίξεις με τη συμφωνία για τον East Med και η σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με τον LNA, ήδη δημιουργούν πολλά εμπόδιο για την επιτυχή υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις